feherl

Rangos eredmény az SZTE Elméleti Fizikai Tanszék professzorától

Fehér László egy glasgow-i és egy moszkvai kollégájával közösen írt tanulmányában körpályán mozgó spines részecskék modelljére adott újfajta leírást.

Fehér László (SZTE Elméleti Fizikai Tanszék) és munkatársai (Maxime Fairon, Glasgow és Ian Marshall, Moszkva) hosszú tanulmányt közöltek a matematikai fizikában magas presztizsűnek számító Annales Henri Poincaré folyóirat 2021 februári számában. Cikkükben körön mozgó spines részecskék egy egzaktul megoldható modelljének csoportelméleti és differenciálgeometriai módszereket használó új tárgyalását adták. A közelmúltban Fehér László az eredményt egy nemzetközi szeminárium-sorozaton és egy rangos konferencián tartott előadásban is ismertette. A cikk és az előadások a linkekre kattintva megtekinthetőek.

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

Desktop21

A jelenleg is zajló Mars-missziónak köszönhetően, az űrkutatás és a csillagászat is reflektorfénybe került. A Szegedi Tudományegyetemen több, mint húsz éve zajlik csillagászképzés. Az itt végzett hallgatók közül sokan nemzetközi kutatásokban kamatoztatják az alma materben, Dr. Szatmáry Károlytól tanultakat - Jénától Arizonáig.

rovatfej_gyaszhir_Gyulai_Jozsef

A Szegedi Tudományegyetemen szerezte diplomáját és kezdte kutatói pályáját Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME professor emeritusa, Hódmezővásárhely díszpolgára. A „tudósnemzedékek nevelője” 88. életévében 2021. február 12-én elhunyt.