20210527_jwst_0

Szegedi diplomával is elérhető a NASA 10 milliárd dolláros űrtávcsöve

Szegedi és szegedi kötődésű csillagászok több kutatási tervvel is nyertek távcsőidőt a NASA 10 milliárd dolláros James Webb-űrteleszkópjára, amely a tervek szerint idén októberben startol majd.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet Asztrofizikai Kutatócsoportjának munkatársa, Szalai Tamás - a szakterület vezető amerikai és európai kutatóit tömörítő együttműködések keretében - négy projekttel is szerepel a NASA következő zászlóshajó-misszója, a James Webb-űrtávcső első körben kiírt távcsőidő-pályázata nyerteseinek listáján. Szintén győztes pályázatok kezdeményezői között találkozhatunk két Szegeden végzett, hosszú évek óta az Egyesült Állomokban dolgozó asztrofizikus, Gáspár András és Apai Dániel nevével (jelenleg mindketten a neves Arizonai Egyetem kutatói).


Kollégánknak a napokban megjelent írása részletesen bemutatja az űrtávcső fejlesztésének eddigi történetét, valamint azt, milyen módon is zajlik egy űrtávcsőidő-pályázat megírása:

Webbre fel! Magyar kutatók is észlelhetnek majd minden idők legdrágább űrteleszkópjával (csillagaszat.hu, 2021.06.01.)

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

laser_szte

A EUGLOH szövetség online nyári egyeteme várja az érdeklődőket, akik nemzetközi szaktekintélyektől szeretnének tanulni és kreditre szert tenni.

borito

Miért jó fizikusnak lenni? „Mert számos más tudományterülethez kapcsolódik az itteni kutatómunka” – válaszolt a kérdésre Nagy Eszter, az SZTE egyik legnagyobb egysége, a Természettudományi és Informatikai Kar PhD-hallgatója, aki bemutatta, hogy az SZTE TTIK Fizika Intézetében az egyetemi hallgatók hogyan kapcsolódhatnak be a projektekbe. A legnagyobb videomegosztó portálról indulva kukkantsunk be együtt az Intézet laboratóriumaiba!