fifoma_weboldalra_1_s

35. OTDK FiFöMa szekció Fizika alszekció - összefoglaló

Összefoglaló az SZTE szervezésében, online módon lebonyolított 35. OTDK FiFöMa szekció Fizika alszekciójának eseményeiről és a szegedi vonatkozású eredményekről.

A Szegedi Tudományegyetem szervezésében április 6. és 9. között, online formában került megrendezésre a 35. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika szekciója. A fizika alszekció 17 tagozatában összesen 120 dolgozatot mutattak be a résztvevők. Az SZTE Fizikai Intézetből nyolc hallgató (Bánhidi Dominik, Fekete János Márk, Hegedűs Viola, Juhász Dániel, Kálmán Szilárd, Megyeri Dániel, Nagy Kristóf és Szányi Balázs) vett részt a konferencián.


A rendezvény ideje alatt a hallgatók és a regisztrált érdeklődők számos online programba jelentkezhettek be: többek között meghallgathatták Szabó Gábor professzor úr előadását az ELI-ALPS lézerközpontról, rövidfilmek segítségével betekintést nyerhettek a Fizikai Intézet kutatólaboratóriumaiban folyó munkába, és részt vehettek Dr. Bozóki Zoltán és Dr. Geretovszky Zsolt innovációt és a tudományos eredmények hasznosítását fókuszba állító kerekasztal-beszélgetésén.

A programban ezen kívül kisfilmek vetítésére is sor került, így az érdeklődők megtekinthették többek között az SZTE TTIK Fizikai Intézetének történetét röviden bemutató videót is.


A 35. OTDK FiFöMa szekcióban díjazott szegedi hallgatók:

Kálmán Szilárd: 1. díj (Csillagászat tagozat, témavezetők: Dr. Szabó M. Gyula és Dr. Szatmáry Károly)

Fekete János Márk: 2. díj (Optika tagozat, témavezetők: Dr. Bozóki Zoltán és Dr. Szakáll Miklós)

Hegedűs Viola: különdíj (Extragalaktikus asztrofizika és gravitációkutatás tagozat, témavezető: Dr. Gergely Árpád László)

Megyeri Dániel: különdíj (Nanoszerkezetek tagozat, témavezetők: Dr. Geretovszky Zsolt és Dr. Kohut Attila)


Gratulálunk minden résztvevőnek, témavezetőnek, és köszönjük a zsűritagok, valamint a szervezésben és lebonyolításban közreműködő kollégáink és hallgatóink munkáját!


Az SZTE TTIK Fizikai Intézet OTDK-kisfilmje

A 35. OTDK FiFöMa szekciójának hivatalos Facebook-oldala (sok képpel és videóval)





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minket



instagramYouTube