20220831_asztro_szakkor

Asztrofizikai diákolimpiai válogatóversenyre felkészítő szakkör az SZTE-n

Az SZTE TTIK Fizikai Intézete a 2022-2023-as tanévben csillagászati/asztrofizikai szakkört szervez érdeklődő középiskolások számára.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézete a 2022-2023-as tanévben felkészítő szakkört szervez a Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia hazai válogatóversenyére, az Athletica Galactica-ra.

Az első félévben azokat várjuk az egyetemi szakkörre, akik már haladóak a témában, indulni terveznek a 2022/23 tanévi verseny őszi fordulóiban. Az egyetemi szakkör péntek délutánonként, 15.30-17.00 óra között lesz az SZTE TTIK Fizikai Intézet Fröhlich tantermében (Tisza L. krt. 86., II. emelet). (A helyszín megtalálását segítő, videóval ellátott térkép itt!)

Az első foglalkozásra szeptember 9-én, pénteken 15.30-tól kerül sor.

Az egyes foglalkozások tervezett időpontjai:
Szeptember: 9., 16., 23., 30.
Október: 7., 14., 21., 28.
November: 11., 18., 25.
December: 2., 9., 16.


A szakkör megtartásában a középiskolai csillagászati versenyek és szakkörök, illetve csillagászati ismeretterjesztés terén komoly tapasztalatokkal rendelkező kollégáink működnek közre: Dr. Szalai Tamás (adjunktus), Dr. Nagy Andrea (tudományos munkatárs), Nagy Kristóf, Pál Boróka, Szányi Balázs és Zsíros Szanna (PhD-hallgatók).


A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni Unghváryné Kerekes Arika intézeti ügyvivőnél lehet (név, iskola, évfolyam megadásával): fizika.intezet@szte.hu

A szakkörhöz azok a diákok is csatlakozhatnak, akik az első foglalkozáson valamilyen okból nem tudnak részt venni.


2022 őszén a kezdők számára iskolai szakkör tartását javasoljuk, amely ajánlott tematikája a következő:

Matematikai ismeretek:

  • kör, ellipszis, parabola, hiperbola, kúp, kúpszeletek
  • szögfüggvények
  • szögmértékek

Fizikai ismeretek:

Newton-törvények, mechanika, körmozgás, geometriai optika

Kidolgozott feladatok találhatóak Gróf Andrea: További csillagászati feladatok a középiskolai fizika fejezeteihez című könyvében, amely letölthető innen: http://fiztan.phd.elte.hu/kozkincs/kiadvanyok/index.html


2023 januárjától a tervek szerint kéthetente váltakozó tematikával várunk majd minden érdeklődő diákot: a páros hetekben a haladókat, a páratlan hetekben pedig azokat, akik ebben a tanévben még nem indultak a versenyen, de helyi szakkörökön elkezdték a felkészülést a tématerületen.