20220505_elkh

Fotoakusztikai és asztrofizikai ELKH-SZTE kutatócsoportok kaptak támogatást

Kilencvenöt - köztük két, Intézetünk kutatóit is tömörítő - kutatócsoport kezdheti meg ötéves működését 2022. július 1-jétől az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága támogatásával.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága (ELKH Titkárság) és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája (TKI) 2021. július 15-én hirdette meg a 2022. július 1. és 2027. június 30. közötti támogatási időszakra szóló pályázati programját a kutatóhálózaton kívüli, egyetemi, közintézményi, közgyűjteményi kutatások erősítése, a tudományos műhelyek kialakításának támogatása, a kutatói és oktatói utánpótlás, valamint az innovatív és a közvetlen társadalmi hasznot hozó kutatások elősegítése céljából.


Az ötéves futamidejű időszakra 140 pályázat érkezett, ebből a döntéshozó testület 95 pályázatot támogatott; köztük az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének vezetője, Prof. Dr. Bozóki Zoltán (az MTA doktora) által vezetett fotoakusztikai, valamint a Dr. Borkovits Tamás (SZTE Bajai Obszervatórium, az MTA doktora) által irányított, bajai, szegedi és szombathelyi kutatókból álló sztelláris asztrofizikai csoport indítását.


20220505_elkh2


Kollégáinknak ezúton is gratulálunk, a csoportoknak sikeres és eredményes kutatási tevékenységet kívánunk!

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

IMG_0270

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

VarjuK

Az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Intézetünk munkatársa az MTA idei Közgyűlése alkalmából részesült a megtisztelő elismerésben.