20220505_elkh

Fotoakusztikai és asztrofizikai ELKH-SZTE kutatócsoportok kaptak támogatást

Kilencvenöt - köztük két, Intézetünk kutatóit is tömörítő - kutatócsoport kezdheti meg ötéves működését 2022. július 1-jétől az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága támogatásával.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága (ELKH Titkárság) és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája (TKI) 2021. július 15-én hirdette meg a 2022. július 1. és 2027. június 30. közötti támogatási időszakra szóló pályázati programját a kutatóhálózaton kívüli, egyetemi, közintézményi, közgyűjteményi kutatások erősítése, a tudományos műhelyek kialakításának támogatása, a kutatói és oktatói utánpótlás, valamint az innovatív és a közvetlen társadalmi hasznot hozó kutatások elősegítése céljából.


Az ötéves futamidejű időszakra 140 pályázat érkezett, ebből a döntéshozó testület 95 pályázatot támogatott; köztük az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének vezetője, Prof. Dr. Bozóki Zoltán (az MTA doktora) által vezetett fotoakusztikai, valamint a Dr. Borkovits Tamás (SZTE Bajai Obszervatórium, az MTA doktora) által irányított, bajai, szegedi és szombathelyi kutatókból álló sztelláris asztrofizikai csoport indítását.


20220505_elkh2


Kollégáinknak ezúton is gratulálunk, a csoportoknak sikeres és eredményes kutatási tevékenységet kívánunk!

Pótfelvételi 2022

lepesrol_lepesre_w_ttik

Fontos információk a 2022. szeptemberben induló képzéseinkkel kapcsolatban: személyes és online fogadóóra a Fizikai Intézetben, általános félévkezdési és pótfelvételi információk.

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

20221003_korom_AjtaiT

A dízelüzemű járművekből és a fűtési rendszerekből a légkörbe kerülő koromszennyezés alapos vizsgálatához szükséges, úttörő jellegű laboratóriumi fejlesztések is zajlanak az SZTE TTIK Fizikai Intézetében.

20220926_kisbolygok

A 2022-ben elhunyt Prof. Dr. Csákány Béla matematikusról és Haumann Péter színművészről az SZTE csillagászának kezdeményezésére neveztek el kisbolygókat.