MTU_web_logo-03

Előadás a fotoakusztikus izotópmérés perspektíváiról

2022. november 3-án, a SZAB-székházban Prof. Dr. Bozóki Zoltán a fotoakusztikus izotópmérés perspektíváiról tart előadást a Magyar Tudomány Ünnepe program keretében.

Prof. Dr. Bozóki Zoltán DSc, tanszékvezető egyetemi tanár, az ELKH-SZTE Fotoakusztikus Környezetifolyamat-megfigyelési Kutatócsoport vezetője

AZ AMMÓNIASZINTÉZISTŐL A MŰTRÁGYA FELHASZNÁLÁS OPTIMALIZÁLÁSÁIG: A FOTOAKUSZTIKUS N-IZOTÓPMÉRÉS PERSPEKTÍVÁI

címmel tart előadást a Magyar Tudomány Ünnepe program keretében.


Az előadás helye és időpontja:

SZAB Székház 103-104-es terem (6720 Szeged, Somogyi u. 7.)

2022. november 3. (csütörtök), 10:00 óra


Az előadás online is követhető Zoom felületen az alábbi link vagy azonosító segítségével:

https://us06web.zoom.us/j/81379206886?pwd=RUJmOHVydlVOY0YxMTUrRWtwT1dKQT09
Meeting ID: 813 7920 6886

Passcode: 949931


Az előadás összefoglalója pdf-ben itt érhető el.








Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minket



instagramYouTube