20221008_KE

Hatalmas érdeklődés a fizika iránt a Kutatók Éjszakáján

Intézetünk idén is csatlakozott az évek óta nagy sikernek örvendő Kutatók Éjszakája programjaihoz szeptember 30-án. Oktatóink, kutatóink és hallgatóink hat helyszínen mutatták be a fizika legkülönbözőbb területeit – az érdeklődés minden várakozásunkat felülmúlta.

A Budó Ágoston tanteremben előadásokkal vártuk az érdeklődőket, amely minden alkalommal megtelt a kíváncsi szemekkel és fülekkel. Ignácz Ferenc az este folyamán kétszer is bemutatta FizShow című előadását, melyen látványos kísérletekkel kápráztatta el a kicsiket és nagyokat. A bemutató végén a legbátrabbak maguk is kipróbáltak egyes kísérleteket. Dr. Barna Barnabás pedig szenzációs csillagászati sztorikkal állt a közönség elé, majd Dr. Keresztes Zoltán a gravitációs hullámok rejtelmeibe vezette be a megjelenteket.


A Bolyai épületben standoknál különböző kísérleteket próbálhattak ki a látogatók kollégáink segítségével. Megismerkedhettek a fény polarizációjával, a 3D mozi alapjaival, a gravitáció és a biofizika rejtelmeivel, a különböző szájmaszkok áteresztő képességével, a chipgyártás módjaival és a nanorészecskék sokszínűségével, emlékbe pedig lézerrel gravírozott tárgyakat vihettek haza. Hatalmas öröm volt látni, hogy az egészen kicsi gyermekek is őszinte érdeklődéssel beszélgettek kollégáinkkal. Mindezek mellett két kutatólaborunkban folyó munkákba is betekintést nyertek a látogatók.


A 3D Központban Dr. Geretovszky Zsolt vázolta fel a közönségnek a 3D nyomtatás és az orvoslás összefüggéseit, ezt követően pedig a standoknál kézbe lehetett venni 3D nyomtatással készült szerveket, és meg lehetett figyelni élőben is a 3D nyomtatási eljárást.


Az Irinyi udvarban kutatóink saját fejlesztésű fotoakusztikus műszerükkel mérték meg az odalátogatók autóinak károsanyag-kibocsátását, illetve megismertették a fotoakusztika hátterével a látogatókat.


Mindezeken felül az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben a kiégett nukleáris fűtőanyag lézeres kezelésével, a bajai Csillagleső Planetáriumban pedig a csillagos égbolt rejtelmeibe nyerhettek betekintést az érdeklődők.


Köszönjük mindenkinek a részvételt, és várjuk az érdeklődőket további programjainkon! A fizika rendkívül színes tudományterület, így minden alkalommal újabb és újabb részeivel kápráztatjuk el a látogatókat!

Szeretnénk köszöntetet mondani az oktatóinknak, kutatóinknak, hallgatóinknak és minden más kollégának, hogy munkájukkal segítették a rendezvényünk sikeres megvalósulását!


Képgaléria






Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minket



instagramYouTube