20221003_korom_AjtaiT

Korom nanorészecskék generálása lézerrel az SZTE Fizikai Intézetében

A dízelüzemű járművekből és a fűtési rendszerekből a légkörbe kerülő koromszennyezés alapos vizsgálatához szükséges, úttörő jellegű laboratóriumi fejlesztések is zajlanak az SZTE TTIK Fizikai Intézetében.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet keretein belül működő Lézeres Aeroszol Kutatások Laboratóriumának munkatársai Dr. Ajtai Tibor vezetésével új eljárást fejlesztettek ki a légköri korom aeroszolok kontrollált, laboratóriumi körülmények közötti előállítására. Legújabb elemzésükben bemutatták az eljárás legfontosabb tulajdonságait a koromgenerálásra legelterjedtebben alkalmazott további két módszerrel összehasonlítva.


Eddigi munkájuk során igazolták, hogy az általuk fejlesztett, a monolitikus grafit lemez lézeres gerjesztésén alapuló generálási eljárással előállított korom nanorészecskék a frissen emittált dízel korom aeroszolok fizikai sajátosságait nagy pontossággal modellezik. Igazolták továbbá, hogy az eljárás újszerű lehetőséget teremt a háztartási szén és biomassza tüzelőanyagok kontrollált, laboratóriumi körülmények között történő modellezésére.


A generátor fejlesztése jól illeszkedik a Fizikai Intézetben részben az SZTE-Audi-MOL együttműködés keretein belül végzett alacsony környezeti terhelésű üzemanyagok emissziós bázisú fejlesztését célul kitűző műszeres infrastruktúra és mérési kompetencia kialakításába, illetve továbbfejlesztésébe. A kapcsolódó projekt címe Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen.





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Sulyok_Tamas_es_Szabo_Gabor_a_parlamentben_a_Szechenyi-dijak_atadasakor._Foto_MTI

Állami elismeréseket adtak át március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban március 14-én. A Szegedi Tudományegyetemről is többen vehettek át rangos kitüntetéseket. Széchenyi-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Szintén Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerte el az államfő Dr. Földesi Irén belgyógyász, klinikai farmakológus, a Szentesi Multidiszciplináris Centrum diabetológus főorvosa több évtizedes munkáját.

Kövess minket



instagramYouTube