fiznap

Szegedi Fizika Napja

Az idei évben január 28-án szombaton 9-14 óra között kerül megrendezésre a Szegedi Fizika Napja, melynek ezúttal az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont. A rendezvényen számos izgalmas programmal készülünk a fizika iránt érdeklődőknek.

Az előadások sorát 9:30-kor Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetőjének megnyitójával kezdjük. Az első előadást 9:40-kor Prof. Dr. Benedict Mihály tartja Fizikai Nobel-díj 2022: Összefonódott állapotok a kvantumoptikában címmel, majd 10:20-tól Dr. Divéki Zsolt választ ad arra: Hogyan kacsint egy elektron? Az előadássorozatot 12 órakor Dr. Geretovszky Zsolt folytatja, aki a 3D nyomtatás a tudomány szolgálatában című előadását mutatja be. Dr. Vizsnyiczai Gaszton pedig 12:40-kor a Lézeres nyomtatás és optikai csapdázás mikrovilága témába vezeti be az érdeklődőket, mely előadás után, 13:10-kor az ELI ALPS Művészet a tudományban című pályázatának eredményhirdetése és díjátadója következik.

E programokat a Kutatóintézet konferenciatermében tartjuk.


Míg az előadások mindenki számára nyitottak, addig Dr. Czirják Attila A kvantumfizika alapjai: a Stern-Gerlach kísérlettől a Dirac-bracketig című egyetemi mintaórája kimondottan a fizika iránt mélyebben érdeklődő középiskolás diákoknak szól. Az egyetemi mintaóra előzetes regisztrációhoz kötött, melyre ide kattintva van lehetőség:

Regisztráció a kvantumfizika alapjai c. egyetemi mintaórára


Szintén előzetes regisztrációhoz kötöttek a vezetett látogatásaink.

  • Dr. Huszár Helga, Csóka Gábor, Spalek Dávid Ismerd meg, hogyan teszteljük a modern belső égésű motorokat - látogatás a motorfékpadhoz című programjára a következő időpontokból lehet választani:
    9:40-10:10 (regisztráció), 10:30-11:00(regisztráció), 11:20-11:50 (regisztráció), 12:10-12:40 (regisztráció)
  • Horváth Vera az ELI ALPS működésébe kalauzolja a résztvevőket, az ELI Fókusz Interaktív Látogatói Terének bemutatója: mire fókuszál az ELI? című programján. A következő turnusokra lehet regisztrálni:
    10:40-11:10 (regisztráció), 11:20-11:50 (regisztráció), 12:00-12:30 (regisztráció), 12:40-13:10 (regisztráció)

A vezetett látogatások kezdő időpontjában a Kutatóintézet recepciójánál van a gyülekező.


Fontos: a mintaórára és a vezetett látogatásokra történő regisztrációs lehetőségek január 25-én (szerda) 12:00 órakor zárulnak!


A rendezvényen 9:00 és 14:00 között standos bemutatókkal is várjuk az érdeklődőket a konferenciaterem körüli kiállító téren, ahol a kiállítók a fizika tudományos és ipari alkalmazásáról adnak információt, illetve izgalmas kísérletekbe is betekintést engednek.

A kiállítók:

  • Asztrofizikai Kutatócsoport
  • Nanoplazmonika Kutatócsoport
  • Advanced Optical Imaging csoport
  • Elméleti fény-anyag kölcsönhatási Kutatócsoport
  • Fény-anyag Kölcsönhatási Kutatócsoport
  • Fotoakusztikus Kutatócsoport
  • Gravitációelméleti Kutatócsoport
  • Lézeres Aeroszol Kutatások Kutatócsoport
  • Nano- és Mikromegmunkálás Kutatócsoport
  • Szegedi Biológiai Kutatóközpont
  • Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet
  • JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet
  • ELI-ALPS
  • Semilab

A standok között a Fizikai Intézet is megtalálható lesz, ahol az aktuális képzéseinkről kaphatnak információt az érdeklődők, illetve a 2024 szeptemberétől induló fizikus-mérnök szakot is bemutatjuk.


A Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetése 14 órakor kezdődik Prof. Dr. Zimányi László (ELFT) és Prof. Dr. Hopp Béla (SZTE Fizikai Intézet) megnyitójával, majd Ignácz Ferenc látványos kísérletes bemutatóját (FizShow) tekinthetik meg a látogatók, hideg-meleg kísérletek témájában. A bemutatót követően 14:50-kor kihirdetjük a verseny eredményeit és átadjuk a díjakat, amelyeket a versenyt szervező Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az SZTE Fizikai Intézet mellett az ELI ALPS, a Semilab és a MATFund Alapítvány ajánlott fel.


Akinek van Instagram profilja, ne hagyja otthon a telefonját, ugyanis a programokon elhangzott ismeretekhez kapcsolódóan játékra invitáljuk a látogatókat, akiknek értékes nyereményekben lehet részük!


PLAKÁT (SZÍNES)


Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet címe: 6728 Szeged, Wolfgang Sandner utca 3.






Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Sulyok_Tamas_es_Szabo_Gabor_a_parlamentben_a_Szechenyi-dijak_atadasakor._Foto_MTI

Állami elismeréseket adtak át március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban március 14-én. A Szegedi Tudományegyetemről is többen vehettek át rangos kitüntetéseket. Széchenyi-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Szintén Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerte el az államfő Dr. Földesi Irén belgyógyász, klinikai farmakológus, a Szentesi Multidiszciplináris Centrum diabetológus főorvosa több évtizedes munkáját.

Kövess minket



instagramYouTube