weboldal_nyito_fizika

Izgalmas kísérletek, érdekes kérdések az SZTE fizika versenyén

Szép eredményeket értek el az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói a legutóbbi "Játsszunk fizikát!" versenyen. A centenárium alkalmából, a Szegedi Tudományegyetem korábbi kiemelkedő oktatóinak munkássága szolgáltatta a témaköröket.

Az általános és középiskolás diákok számára szervezett megmérettetést 22. alkalommal rendezte meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete. Három fordulóban, elméleti és gyakorlati kérdésekkel, otthon is könnyen elvégezhető, látványos kísérletekkel hívták a fizika iránt érdeklődőket a szervezők a „Játsszunk fizikát!” vetélkedőre. Az ezredforduló óta hagyományos megmérettetésen az egész országból rendszeresen vesznek részt iskolák.


EtelfestekesCukorkristaly


- A verseny arra igyekszik ösztönözni az általános és középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban. Hat héten keresztül, kéthetente egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot küldtünk a résztvevőknek. A feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kellett visszaküldeniük – tudtuk meg Dr. Kopasz Katalintól, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének adjunktusától, a verseny egyik főszervezőjétől.


Magnesek


Az SZTE centenáriuma alkalmából, a jubileummal kapcsolatosak voltak az idei tudománytörténeti kérdések. A három fordulóban, egy-egy legendás fizikus oktató, kutató életpályáját, munkásságát idézték fel. A legötletesebb és legszorgalmasabb beküldők jutalomban részesültek és meghívást kaptak a Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak záró rendezvényére.


A legügyesebb versenyzők lehetőséget kaptak arra, hogy kísérleteiket filmek segítségével bemutassák.

A kisfilmek ezen a linken megtekinthetők.


A versenyen való részvétel már önmagában komoly presztízzsel bír, ezért különösen értékesek azok az elismerések, amelyeket az erős mezőnyben az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói kaptak. A középiskolások kategóriájában a II. helyen végzett Sántha Eszter és Víg Zsófia, akiket Csiszár Imre készített fel a megmérettetésre. Ebben a kategóriában kiemelt dícséretben részesült Jenei Klaudia és Kicska Imola, valamint dícséretet kapott Tóth Dóra, akik mindhárman Szélpál Szilveszter tanítványai.

 

A 22. Játsszunk fizikát! verseny győztesei:


Általános iskolai kategória (megosztott első hely):


I. díj: Csanda Martin András, Görög Máté, Magony Roland, Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium, Kiskunfélegyháza. Felkészítő tanár: Dr. Hidegné Torma Erzsébet Rita.

I. díj: Miklós Farkas Bence, Selényi Dávid Krisztián, Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnázium. Felkészítő tanár: Éva Angéla


Középiskolai kategória (megosztott első hely):


I. díj: Varga Szabolcs, Ódé Bence Levente, Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum. Felkészítő tanár: Kovács Olivér.

I. díj: Schmercz Blanka, ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Felkészítő tanár: Schmerczné Kormos Nóra


Az Együtt a jövő mérnökeiért szövetség különdíját Pásztor Attila, a Kiszombori Dózsa György Általános Iskola tanára kapta.



A díjazottak teljes listája az alábbi linken érhető el.

 

SZTEinfo – Lévai Ferenc

Fotó: Szilák Zsófia





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minket



instagramYouTube