Teljes_kepernyo_rogzitese_2021._05._27._104057

Két szakterületen is a második legjobb magyar egyetem az SZTE!

A fizika területén javított tavalyi helyezésén az SZTE az ARWU szakterületi listáján, a klinikai orvoslásban pedig megőrizte 2020-as pozícióját: ezekkel az eredményekkel holtversenyben a második legjobb magyar egyetem a Tisza-parti universitas mindkét területen.

A május 26-án közzétett GRAS (Global Rankings of Academic Subjects) rangsor két szakterületi listájára is felkerült a Szegedi Tudományegyetem. A fizika területén az intézmény évek óta szerepel. Idén előrébb is lépett a listán: a 301-400. helyezést érte el, ezzel az SZTE fizika képzése Magyarországon holtversenyben a második legjobbnak számít. A klinikai orvoslás rangsorára is felkerült az egyetem: őrzi korábbi pozícióját a 401-500. hellyel az SZTE, így továbbra is holtversenyben a második legjobb intézmény ezen a területen Magyarországon.


A ShanghaiRanking minden évben közzéteszi a világ legjobb egyetemeinek rangsorát az egyes szakterületek szerint. A lista elkészítéséhez több mint 4000 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálják meg a szakértők, ezek közül több mint 1800-at rangsorolnak.


A ShanghaiRanking 2021-es szakterületi rangsora 54 területet vizsgált meg az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriáiban. A ShanghaiRanking szakterületi rangsora a Web of Science publikációs adatbázisra támaszkodik. A rangsor felállításánál figyelembe veszik az egyes szakterületek legidézettebb (Q1-es) folyóirataiban megjelent tudományos cikkek számát, az idézettséget, a külföldi társszerzőkkel közösen kiadott publikációk arányát, valamint a legnagyobb presztízsű folyóiratokban és konferenciákon bemutatott tudományos közleményeket. Ezeken túl számításba veszik a jelentős díjakkal elismert oktatók, kutatók számát is.

 

SZTEinfo

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

laser_szte

A EUGLOH szövetség online nyári egyeteme várja az érdeklődőket, akik nemzetközi szaktekintélyektől szeretnének tanulni és kreditre szert tenni.

borito

Miért jó fizikusnak lenni? „Mert számos más tudományterülethez kapcsolódik az itteni kutatómunka” – válaszolt a kérdésre Nagy Eszter, az SZTE egyik legnagyobb egysége, a Természettudományi és Informatikai Kar PhD-hallgatója, aki bemutatta, hogy az SZTE TTIK Fizika Intézetében az egyetemi hallgatók hogyan kapcsolódhatnak be a projektekbe. A legnagyobb videomegosztó portálról indulva kukkantsunk be együtt az Intézet laboratóriumaiba!