Bezár

Hírarchívum

SZTE_Rektori_shang

Három szakterületen is az egyik legjobb magyar egyetem az SZTE

Három szakterületen is az egyik legjobb magyar egyetem az SZTE

2022. július 20.
1 perc

A ShanghaiRanking idén július 19-én tette közzé a világ legkiválóbb felsőoktatási intézményeit vizsgáló szakterületi rangsorait. A Global Rankings of Academic Subjects 2022-es listáin három területen is az egyik legjobb magyar egyetemént végzett a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A ShanghaiRanking minden évben nyilvánosságra hozza a világ legjobb egyetemeit listázó szakterületi rangsorait. A július 19-én publikált Global Rankings of Academic Subjects (GRAS) három szakterületi listájára is felkerült a Szegedi Tudományegyetem.

A fizika területén biztosan őrzi 301-400. pozícióját az SZTE, ezzel fizika képzése a legjobbak között van Magyarországon (idén második). A klinikai orvoslás rangsorán is stabilan szerepel az egyetem a 401-500. helyen, ez hazai viszonylatban holtversenyes második helyet jelent. Az említettek mellett a gyógyszerésztudományi listára is felkerült az SZTE az idei évben (401-500.), itt ugyancsak dobogós második helyezést ért el magyar területen.

A ShanghaiRanking 2022-es szakterületi rangsorainak összeállításakor mintegy 5000 felsőoktatási intézmény tudományos munkáját vizsgálták meg a szakértők, ezek közül több mint 1800-at rangsoroltak az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriáiban 54 területen. A Web of Science publikációs adatbázisra támaszkodó GRAS figyelembe veszi az egyes szakterületek legidézettebb (Q1-es) folyóirataiban megjelent tudományos cikkek számát, az idézettséget, a külföldi társszerzőkkel közösen kiadott publikációk arányát, valamint a legnagyobb presztízsű folyóiratokban és konferenciákon bemutatott tudományos közleményeket. Ezeken túl számításba veszik a jelentős díjakkal elismert oktatók, kutatók számát is.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek