Bezár

Hírarchívum

kovacs-4

„Egy fizikus képes rácsodálkozni a világ legkülönbözőbb természeti és társadalmi jelenségeire” – interjú Dr. Kovács Attila Pállal

„Egy fizikus képes rácsodálkozni a világ legkülönbözőbb természeti és társadalmi jelenségeire” – interjú Dr. Kovács Attila Pállal

2022. július 29.
3 perc

Dr. Kovács Attila Pált, sokrétű kutatói-oktatói tevékenysége, különösen az optikai elemek diszperziós jellemzőinek minél pontosabb mérésére alkalmas módszerek kifejlesztése terén elért kiemelkedő, nemzetközi szinten is figyelemre méltó eredményei elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesítették. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézetének vezetőhelyettesét, aki egyben a Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének adjunktusa, kitüntetése kapcsán kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Mit jelent Önnek a kitüntetés?

 

- Egyfajta visszaigazolás arra, hogy azt, amivel évtizedek óta foglalkozom, kutatótársaim hasznosnak tartják.

 

- Azt azért kijelenthetjük, hogy nem lesz mindenkiből fizikus. Önből miért lett az?

 

- Akkor, amikor eldöntöttem, hogy fizikus leszek, a természettudományi pálya iránt még viszonylag nagy volt az érdeklődés a középiskolások körében. Szerettem a matematikát, a fizikát, különösen a csillagászatot. A természeti jelenségek megismerése, megértése foglalkoztatott, és szerettem volna, ha ez lehet a hivatásom is, nem csak a hobbim.

 

- Mit tapasztal, a mai hallgatók körében milyen jelentőséggel bírnak a természettudományok?

 

- Manapság sajnos egyre kevésbé népszerűek, és azok, akiknek jól mennek a természettudományos tárgyak, inkább a mérnöki, orvosi pályát választják, pedig fizikusként is bőven adódik lehetőség alkalmazott műszaki és élettudományi kutatásokban való részvételre is az alapkutatások mellett. Továbbá számos cég is kínál állást fizikusok számára.

 

- Mennyiben igényel ez a hivatás, szakma egy másfajta gondolkodásmódot?

 

- A fizikai kutatások csak alapos matematikai tudással végezhetők eredményesen. Ha ez megvan, akkor az ember képes lesz felismerni a világ legkülönbözőbb természeti és társadalmi jelenségei mögött húzódó tendenciákat, illetve a közöttük lévő összefüggéseket.


kovacs-7

 

- Mennyi időbe telik, mire ez a látásmód kialakul?

 

- Azt gondolom, hogy a racionális gondolkodásmód iránti fogékonyság már általános és középiskolás korban kialakul. Az azonban egyénfüggő, hogy a diák természettudományos irányban tanul-e tovább. Az a jó egyetem, amely lehetővé teszi a komoly rácsodálkozásokat. Számomra az SZTE jogelődje, a JATE volt ez az egyetem.

 

- Önnek mi volt a legnagyobb élménye, amióta ezt a hivatást űzi?

 

- Ez egy nehéz kérdés, számos ilyen pillanat volt: az első cikkem megjelenése, az interferogramok kiértékelésére írt programjaim kifejlesztése, a nemzetközi konferenciákon az eredményeim bemutatása, és most ennek a kitüntetésnek az átvétele.

 

- Ha van egy megoldandó probléma, akkor mennyire sikerül azt elengedni a munkán kívül?

 

- Nem igazán. Megesett már velem, hogy a folyóparton ülve láttam, hogy a kövekről visszaverődnek a vízhullámok, és ezek interferenciája érdekes mintázatokat hoz létre. És ennek kapcsán elkezdtem gondolkodni azon, hogy milyen új, a fényhullámok interferenciáján alapuló diszperziómérési módszert lehetne kidolgozni.

 

- Mivel foglalkozik a szabadidejében?

 

- Szeretek programozni és jógázni. A jóga egyrészt segít az egészségem megőrzésében, másrészt foglalkoztat a jógához kapcsolt energiaáramlások kérdése.


kovacs-1

 

- Mit lehet tudni a családjáról?

 

- A feleségem a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumának elkötelezett oktatója már 30 éve. Angol nyelvet tanít. A lányom most végzett japanológus bölcsészként az ELTE-n. Ami érdekes, hogy mindketten szeretik a természettudományokat.

 

- Mennyiben értékelődött át az elmúlt évtizedekben a munkájának a jelentősége?

 

- Voltak nehezebb időszakok, de mindig úgy éreztem, hogy amivel foglalkozom, az nemcsak számomra fontos. Amikor a kutatásaim pályázati támogatásban is részesültek, az megerősített ebben.

 

- Mekkora szerepe van az életében a hitnek? Minden tudós kapaszkodik valamibe.

 

- Fontos, hogy higgyem, amit csinálok az hasznos. Csak így lehet a lelkesedést évtizedeken keresztül fenntartani.

 

- Milyen célok állnak még Ön előtt?

 

- Jelenleg az egyetem egyik kiemelt projektje keretében nagyintenzitású lézerekhez céltárgyak fejlesztésében veszek részt. Most a rövid távú célom, hogy ez a projekt sikeres legyen. Az oktatást tekintve szeretnék több, új optikai mérési gyakorlatot kifejleszteni, hogy a hallgatók megszerezhessék a lézerlaboratóriumban való eredményes kísérleti munkához szükséges készségeket.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek