Budo_verseny_2022

Eredmények és beszámoló a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyről

140 középiskolás diák nevezett a nagy hagyományokkal bíró, regionális Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny idei kiírására, a díjazottak és felkészítőik a Szegedi Fizika Napján vehették át megérdemelt jutalmaikat.

A Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyt először 1975-ben rendezték meg a Csongrád megyei gimnáziumi tanulók számára a Budó Ágoston akadémikus személye iránti tisztelet jegyében. A versenyt kezdettől fogva az ELFT Csongrád megyei Csoportja (CsMCs) és az SZTE TTIK Fizikai Intézete gondozza.
Két év vírushelyzet miatti szünet után most ismét meghirdetésre került a verseny, amelyre Csongrád-Csanád megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szerbia és Románia magyar tanítási nyelvű iskoláinak 9-12-es diákjait vártuk.
A verseny egyfordulós volt. A feladatsorokat a diákok saját iskolájukban oldották meg, s ott helyben javították ki szaktanáraik, majd a kijavított dolgozatokat a versenybizottság (Prof. Hopp Béla Győri István, Moróné Tapody Éva) által felkért fizikusok felüljavították.
Az iskoláktól 140 tanuló dolgozata érkezett be. Az első 6 helyezést elérő, s ennek megfelelően díjazott diákok rangsora megtekinthető az ELFT CsMCs honlapján.


Az eredményhirdetésre 2022. január 29-én került sor a Szegedi Fizika Napja rendezvény keretében. A programot Ignácz Ferenc Fizika Show-ja nyitotta, melyet vastapssal köszönt meg a szépszámú közönség. Az értékes díjakat a SemiLab Zrt, az SZTE Fizikai Intézet, a Matfund Alapítvány, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az ELI-ALPS ajánlotta fel és Ormos Pál akadémikus (ELFT), Prof.Hopp Béla (SZTE Fizikai Intézet), Mészáros Gergely (SEMILAB Zrt.) és Dr. Zimányiné Horváth Vera (ELI-ALPS) adta át a diákoknak és felkészítő tanáraiknak.
Intézetünk munkatársai nevében is gratulálunk minden, a versenyen résztvevő diáknak és felkészítő tanáraiknak!


A Budó versennyel kapcsolatban interjú jelent meg Prof. Hopp Bélával, intézetünk vezetőjével és a versenybizottság elnökével a baon.hu Bács-Kiskun megyei hírportálon, amely ezen a linken érhető el.







Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Sulyok_Tamas_es_Szabo_Gabor_a_parlamentben_a_Szechenyi-dijak_atadasakor._Foto_MTI

Állami elismeréseket adtak át március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban március 14-én. A Szegedi Tudományegyetemről is többen vehettek át rangos kitüntetéseket. Széchenyi-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Szintén Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerte el az államfő Dr. Földesi Irén belgyógyász, klinikai farmakológus, a Szentesi Multidiszciplináris Centrum diabetológus főorvosa több évtizedes munkáját.

Kövess minket



instagramYouTube