Bezár

Hírarchívum

Kivalo_eloadasokkal_kapraztattak_el_a_zsurit_az_innovativ_megoldasokat_bemutato_kozepiskolasok_3

Kiváló előadásokkal győzték meg a zsűrit az innovatív megoldásokat bemutató középiskolások

Kiváló előadásokkal győzték meg a zsűrit az innovatív megoldásokat bemutató középiskolások

2023. április 25.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete kilencedik alkalommal hirdetett versenyt középiskolás diákoknak. A IX. Szegedi Innovatív Informatika Verseny döntőjére bármilyen informatikai témájú problémával vagy feladatmegoldással kapcsolatos pályamunkával nevezhettek a diákok. A pályamunkák közül a zsűri mind az innovatív informatikai, mint az informatikai kategóriában kiválasztotta a legjobb 9-9 munkát; ezeket a diákok egy-egy prezentációval személyesen mutatták be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete már 2014 óta rendez innovatív informatikai versenyt a fiatalok számára. Idén a jelentkezők olyan innovatív megoldásokat hoztak a zsűrinek, mint például a hulladékgyűjtő robot, vagy a MateKIT nevű matematikai oktatóprogram . A 13 településről, 26 iskolából összesen 56 fiatal nevezett a versenyre, ezzel megdöntve a tavalyi rekordot.

Az informatikai szekciókban egy szoftvert kellett elkészíteni, ami lehetett játék, vagy webes alkalmazás, de akár mobilapplikáció is - megkötés nem volt. A műszaki szekcióban pedig a versenyzőknek egy működő rendszert kellett létrehozni, a működtetéshez szükséges szoftverrel együtt.

Dr._Nagy_Antal_egyetemi_docens_az_SZTE_Informatikai_Intezet_intezetvezeto_helyettese

Dr. Nagy Antal, egyetemi docens az SZTE Informatikai Intézet intézetvezető-helyettese Fotó: Kovács-Jerney Ádám

- Az új felvételi rendszerben a pénzjutalom mellett a helyezést elért diákok 100 pluszpontot szereztek a 2024. évi felsőoktatási felvételi eljárásra. Azok, akik pedig a döntőben is részt vettek,25 pluszponttal gazdagodtak. A versenyen így mindenki nyert, a diákok az értékes nyeremények mellett a felvételi szempontjából is, a szervezők és a zsűri tagjai pedig az innovatív ötletek és megoldások megismerésével. A felvételi eljárásban szerezhető pluszpontokkal ösztönözni szeretnénk a versenyző hallgatókat, hogy később a Szegedi Tudományegyetemre felvételizenek, és itt szerezzenek diplomát – mondta Dr. Nagy Antal, egyetemi docens az SZTE Informatikai Intézet intézetvezető-helyettese.

A zsűri tagjai mindkét szekcióban az SZTE Informatikai Kar Informatikai Intézetének egymunkatársából, a verseny szponzorainak egy képviselőjéből, és egy középiskolai informatika tanárból állt. A versenyt követően szekciónként a legjobb három pályamunkát díjazták.

Az informatikai szekcióban első helyezett lett Kovács János, a kecskeméti Bolyai János Gimnázium tanulója a „MateKIT - matematikai oktatóprogram” című pályamunkájával. Felkészítő tanára Sikó Dezső. Második helyen végzett a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gimnázium, vajdad4m csapata azaz Vajda Ádám a „KeySniff: Gépelt szöveg feltárása billentyűzet hangfelvételekből mély tanulással” című pályamunkájával. Felkészítő tanára Dr. Vajda Róbert. Harmadik lett a NeuMapp csapata, „NeuMapp” című pályamunkájával. A versenyen harmadik lett Hazafi Gergő, a budapesti BMSZC Neumann János Informatikai Technikumból. Felkészítő tanára Kiss Renáta.


SZIIV_galeria
Képgaléria az eseményről Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A műszaki informatika szekcióban az első helyen Vajda Ádám, a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója végzett „Testkulcspontok becslése FMCW radarképek segítségével” nevű projektjével. Felkészítő tanára Dr. Vajda Róbert. A második helyezést Barkóczi Bálint Előd, a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum tanulója „Projekt Venom” című munkája érte el. Felkészítő tanára Bicskei Róbert. A harmadik helyezést a budapesti Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium tanulói: Jordán Nikolasz, Varga Bence nyerték „Hordozható szigetüzemű napelemes MPPT rendszer kifejlesztése” nevű projektjükkel. Felkészítő tanáruk: Kováts Lívia.

Dr._Nyul_Laszlo_egyetemi_docens_az_SZTE_Kepfeldolgozas_es_Szamitogepes_Grafika_Tanszek_vezetoje

Dr. Nyúl László, egyetemi docens az SZTE Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék vezetője Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Dr. Nyúl László, egyetemi docens az SZTE Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék vezetője kiemelte, a versenyt az évek során számos informatikai cég támogatta. Azt is hozzátette, hogy az elbírálás során az ötlet újszerűsége, a megoldás ötletessége, a megoldott probléma összetettsége, valamint a teljes pályázat logikája, áttekinthetősége kapott kiemelt figyelmet. Külön figyeltek azonban a megoldott probléma hasznosságára és az előadásmódra is.

Az érdeklődők a verseny honlapján itt tekinthetik meg a csapatok kisfilmjeit. A pályamunkák közönségszavazáson is megmérettetnek, amire április 26-án éjfélig lehet leadni a voksokat. A pályamunkákról készült videókra itt lehet szavazni.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Kiváló előadásokkal győzték meg a zsűrit az innovatív megoldásokat bemutató középiskolások Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek