ARWU_Gras_Cover

Az SZTE a fizika és a gyógyszerésztudományok kiválósági listáján is a legjobbak között a Sanghaj-rangsorban

A gyógyszerésztudományok területén javított tavalyi helyezésén a Szegedi Tudományegyetem a Sanghaj-rangsorban, fizika szakterületen pedig megőrizte 2022-es pozícióját. Ezekkel az eredményekkel az SZTE továbbra is a világ legjobb egyetemei között szerepel, Magyarországon a második legjobb lett mindkét területen.

Az október végén közzétett szakterületi Sanghaj-rangsorok (Global Rankings of Academic Subjects, GRAS) két kiválósági listájára is felkerült a Szegedi Tudományegyetem. A gyógyszerésztudományok területén egy kategóriával feljebb lépett idén: a 301-400. helyezést érte el. A fizika szakterületi rangsorán biztosan őrzi korábbi pozícióját a 301-400. helyen. Magyarországon ezzel mindkét területen a dobogós második helyre került az idei évben az SZTE.

A Shanghai Ranking minden évben közzéteszi a világ legjobb egyetemeit listázó szakterületi rangsorait. Az idei rangsorok elkészítéséhez az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriáiban 55 szakterületen mintegy 104 ország 5000 felsőoktatási intézményének tudományos munkáját vizsgálták meg a szakértők. Ezek közül végül több mint 1900 egyetem került be a különböző rangsorokba.

A Global Rankings of Academic Subjects a Web of Science publikációs adatbázisra támaszkodik. A rangsor felállításánál figyelembe veszik az egyes szakterületek legidézettebb (Q1-es) folyóirataiban megjelent tudományos cikkek számát, az idézettséget, a külföldi társszerzőkkel közösen kiadott publikációk arányát, valamint a legnagyobb presztízsű folyóiratokban és konferenciákon bemutatott tudományos közleményeket, a nemzetközi együttműködéseket és a kutatások minőségét. Ezeken túl számításba veszik a jelentős díjakkal elismert oktatók, kutatók számát is.

SZTEinfo