ARWU_Gras_Cover

Az SZTE a fizika és a gyógyszerésztudományok kiválósági listáján is a legjobbak között a Sanghaj-rangsorban

A gyógyszerésztudományok területén javított tavalyi helyezésén a Szegedi Tudományegyetem a Sanghaj-rangsorban, fizika szakterületen pedig megőrizte 2022-es pozícióját. Ezekkel az eredményekkel az SZTE továbbra is a világ legjobb egyetemei között szerepel, Magyarországon a második legjobb lett mindkét területen.

Az október végén közzétett szakterületi Sanghaj-rangsorok (Global Rankings of Academic Subjects, GRAS) két kiválósági listájára is felkerült a Szegedi Tudományegyetem. A gyógyszerésztudományok területén egy kategóriával feljebb lépett idén: a 301-400. helyezést érte el. A fizika szakterületi rangsorán biztosan őrzi korábbi pozícióját a 301-400. helyen. Magyarországon ezzel mindkét területen a dobogós második helyre került az idei évben az SZTE.

A Shanghai Ranking minden évben közzéteszi a világ legjobb egyetemeit listázó szakterületi rangsorait. Az idei rangsorok elkészítéséhez az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, az orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriáiban 55 szakterületen mintegy 104 ország 5000 felsőoktatási intézményének tudományos munkáját vizsgálták meg a szakértők. Ezek közül végül több mint 1900 egyetem került be a különböző rangsorokba.

A Global Rankings of Academic Subjects a Web of Science publikációs adatbázisra támaszkodik. A rangsor felállításánál figyelembe veszik az egyes szakterületek legidézettebb (Q1-es) folyóirataiban megjelent tudományos cikkek számát, az idézettséget, a külföldi társszerzőkkel közösen kiadott publikációk arányát, valamint a legnagyobb presztízsű folyóiratokban és konferenciákon bemutatott tudományos közleményeket, a nemzetközi együttműködéseket és a kutatások minőségét. Ezeken túl számításba veszik a jelentős díjakkal elismert oktatók, kutatók számát is.

SZTEinfo

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Ignácz Ferenc, az SZTE Fizikai Intézet mesteroktatója.

Május 24-én és 25-én tartja a tanév utolsó, összefoglaló KísérletEST bemutatóját Ignácz Ferenc mesteroktató az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston előadótermében, szeptembertől pedig érkezik majd a folytatás. A népszerű fizikus évek óta celebrálja kísérleti „showműsorait” a Szegedi Tudományegyetem vonzáskörzetében. Mostanra már felismerik az utcán a diákok.

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

Kövess minketinstagramYouTube