KJA-1851

Gérard Mourou személyében fizikai Nobel-díjas kutatóprofesszor csatlakozott a Szegedi Tudományegyetemhez

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora van a Szegedi Tudományegyetemnek, Gérard Mourou professzor, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat. 2024. április 11-én, egy konferencia keretében, Rovó László professzor, az SZTE rektora és Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében, Mourou professzor aláírta a Szegedi Tudományegyetemmel kötött kutatóprofesszori szerződését.

A Nobel-díj elnyerését követően Gérard Mourou professzor többször is hangoztatta, hogy a továbbiakban főként olyan kutatásokkal kíván foglalkozni, amelyek az emberiség előtt álló globális problémák megoldását szolgálják. Az egyik ilyen probléma a folyamatosan növekvő energiaigény fenntartható módon történő kielégítése. Ezzel kapcsolatban egy korábbi szegedi látogatása alkalmával a következőt nyilatkozta: „Megoldást kell találnunk az energiatermelést érintő kérdésekre, ezért olyan energiaforrást keresünk, amelyik tiszta, olcsó és bőséggel rendelkezésre áll. Én magam kifejezetten hiszek a nukleáris energia jövőjében, de ehhez a felmerülő biztonsági kérdésekre választ kell adni. Régóta meggyőződésem, hogy az ultrarövid, ultramagas intenzitású lézerimpulzusok megoldást kínálnak.” Az energiatermeléshez kapcsolódó további, már jelenleg is égető probléma a felhalmozódott sugárzó anyagok végleges kezelése.

 KJA-1858_1

Az első sorban: Kónya Zoltán, Judit Groska, Jean-Pierre Revol, Gerard Mourou, Csák János, Franklin Servan-Schreiber, Fendler Judit. Hátsó sor: Michael Hübner, Szabó Gábor, Osvay Károly, Francois Plewinski, Rovó László, Bódis László, Allen Weeks. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Mindkét területen fontos előrelépést jelenthet a Mourou és Tajima professzorok által javasolt lézeres neutron forrás kifejlesztése, amely a Szegedi Tudományegyetemen működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) fő célkitűzése. A Laboratórium működését Gérard Mourou professzor az elmúlt években folyamatosan támogatta, ezt az együttműködésen túl öt közös publikáció is fémjelzi.

Az együttműködés még gyakorlatiasabbá válik azáltal, hogy Mourou professzor, elfogadva az SZTE vezetésének ajánlatát, 2024. május 1-től a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszoraként segíti az SZTE, és elsősorban az NLTL munkáját. Az erre vonatkozó szerződést Mourou professzor 2024. április 11-én Rovó László, az SZTE rektora és Csák János kulturális és innovációs miniszter jelenlétében ünnepélyes keretek között írta alá.

SZTEinfo

A témában megjelent cikkeink:

A transzmutációs kutatás támogatását ma még inkább szorgalmazom! – interjú Gérard Mourou professzorral https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-november/gerard-mourou-eli-alps-transzmutacio

Transzmutáció, anyagtudomány, rákkutatás – mire lehet jó a lézerrel generált neutron-forrás? https://u-szeged.hu/sztehirek/2024-aprilis/osvay-karoly-lezeres-neutron-forras-felhasznalasa

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minketinstagramYouTube