matud202012_5

Lézeres neutronforrás fejlesztése Szegeden

A Magyar Tudomány 2020/12. számában tematikus összeállítás jelent meg a lézeres transzmutációs nagyprojektről, benne Dr. Osvay Károly és Prof. Dr. Szabó Gábor kollégáink közös cikkével a projekt szegedi vonatkozásairól.

A Szegedi Tudományegyetemen és a szegedi lézeres kutatóközpontban, az ELI-ben zajló projekt célja, hogy a kiégett nukleáris fűtőanyagok lebontásának egyik alternatíváját jelentő lézeres transzmutációs technológiát kutassák.


A szegedi projektet vezető Dr. Osvay Károly (SZTE Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium), valamint az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont ügyvezet igazgatója, Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus a Magyar Tudomány legújabb számában megjelent írásukban részletesen áttekintik a lézeren alapuló neutronforrás kísérleti megvalósításának lehetőségeit. A vizsgálatok egyik fő célja annak eldöntése, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami szükséges egy olyan szubkritikus reaktor működtetéséhez, amellyel megvalósítható a kiégett nukleáris fűtőelemekben található, hosszú élettartamú aktinidák (Np, Am, Cm) transzmutációja (azaz más elemekké alakítása).


matud202012_5
Az ELI-ALPS-ban megkezdett első mérési kampány. A) A kísérleti vákuumkamra belseje; B) A gyorsított ionok Thomson-spektrométerrel felvett képe (12 fs, 30 mJ impulzus és 5 nm vastag szénfólia) (forrás: Magyar Tudomány, 2020/12.)


Az ELI-ALPS Kutatóközpontban megkezdődtek az első kísérletek, amelyek első fázisa a tervek szerint 2021 végén fejeződik be. A kísérleteket támogató elméleti modellezéseket és szimulációkat a szegedi kutatók a prágai ELI-központ, valamint francia és német partnerintézmények munkatársaival közösen végzik.


A Magyar Tudomány 2020/12. száma


Az SZTE honlapján korábban megjelent anyagok a témában:

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését célozza az SZTE nemzetközi projektje (2019.11.04.)

Lézeres eljárással kezelnék a nukleáris hulladékokat (2020.06.17.)





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Sulyok_Tamas_es_Szabo_Gabor_a_parlamentben_a_Szechenyi-dijak_atadasakor._Foto_MTI

Állami elismeréseket adtak át március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban március 14-én. A Szegedi Tudományegyetemről is többen vehettek át rangos kitüntetéseket. Széchenyi-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Szintén Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerte el az államfő Dr. Földesi Irén belgyógyász, klinikai farmakológus, a Szentesi Multidiszciplináris Centrum diabetológus főorvosa több évtizedes munkáját.

Kövess minket



instagramYouTube