matud202012_5

Lézeres neutronforrás fejlesztése Szegeden

A Magyar Tudomány 2020/12. számában tematikus összeállítás jelent meg a lézeres transzmutációs nagyprojektről, benne Dr. Osvay Károly és Prof. Dr. Szabó Gábor kollégáink közös cikkével a projekt szegedi vonatkozásairól.

A Szegedi Tudományegyetemen és a szegedi lézeres kutatóközpontban, az ELI-ben zajló projekt célja, hogy a kiégett nukleáris fűtőanyagok lebontásának egyik alternatíváját jelentő lézeres transzmutációs technológiát kutassák.


A szegedi projektet vezető Dr. Osvay Károly (SZTE Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium), valamint az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont ügyvezet igazgatója, Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus a Magyar Tudomány legújabb számában megjelent írásukban részletesen áttekintik a lézeren alapuló neutronforrás kísérleti megvalósításának lehetőségeit. A vizsgálatok egyik fő célja annak eldöntése, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami szükséges egy olyan szubkritikus reaktor működtetéséhez, amellyel megvalósítható a kiégett nukleáris fűtőelemekben található, hosszú élettartamú aktinidák (Np, Am, Cm) transzmutációja (azaz más elemekké alakítása).


matud202012_5
Az ELI-ALPS-ban megkezdett első mérési kampány. A) A kísérleti vákuumkamra belseje; B) A gyorsított ionok Thomson-spektrométerrel felvett képe (12 fs, 30 mJ impulzus és 5 nm vastag szénfólia) (forrás: Magyar Tudomány, 2020/12.)


Az ELI-ALPS Kutatóközpontban megkezdődtek az első kísérletek, amelyek első fázisa a tervek szerint 2021 végén fejeződik be. A kísérleteket támogató elméleti modellezéseket és szimulációkat a szegedi kutatók a prágai ELI-központ, valamint francia és német partnerintézmények munkatársaival közösen végzik.


A Magyar Tudomány 2020/12. száma


Az SZTE honlapján korábban megjelent anyagok a témában:

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését célozza az SZTE nemzetközi projektje (2019.11.04.)

Lézeres eljárással kezelnék a nukleáris hulladékokat (2020.06.17.)

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

IMG_0270

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

VarjuK

Az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Intézetünk munkatársa az MTA idei Közgyűlése alkalmából részesült a megtisztelő elismerésben.