20201118_maszkok_w

Maszkok részecskeáteresztését vizsgálják szegedi fizikusok

Az SZTE Fizikai Intézet Lézeres Aeroszolkutató Laboratóriumában dolgozó munkatársaink egészségügyi maszkok részecskeáteresztési képességeit is vizsgálják.

Az M1 csatorna 2020. november 17-i híradójában bemutatták intézetünk Lézeres Aeroszolkutató Laboratóriumát, ahol kollégáink az utóbbi hónapokban egészségügyi maszkok részecskeáteresztési képességeit is vizsgálták. Fontos konklúzió, hogy a megfelelő maszkviselés a fizikusok mérési eredményei szerint is jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy a levegőben lévő vírushordozó részecskék a szánkon vagy az orrunkon keresztül a szervezetünkbe jussanak:
https://hirado.hu/videok/bebizonyitottak-vedenek-a-maszkok/


20201118_maszkok


További sajtómegjelenések a témában:

Szeged VTV - Kvantum magazinműsor (2020. november)

Klubrádió "Esti gyors" műsor (2020. november 19.), a műsor 13:43 percétől

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

IMG_0270

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

VarjuK

Az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Intézetünk munkatársa az MTA idei Közgyűlése alkalmából részesült a megtisztelő elismerésben.