sn2019muj

SN 2019muj: egy különleges szupernóva a szegedi asztrofizikusok célkeresztjében

Egy, szegedi asztrofizikusok által vezetett, nemzetközi együttműködésben zajló projekt keretében vizsgálták a különleges, ún. Iax típusú szupernóvák családjába tartozó, egyik legutóbb felfedezett csillagrobbanást.

Újabb rangos folyóiratcikk került elfogadásra szegedi (kötődésű) asztrofizikusok tollából! A Barna Barnabás (jelenleg a cseh Tudományos Akadémia prágai Csillagászati Intézete, előtte és 2021 januárjától újra az SZTE Fizikai Intézet munkatársa) által vezetett nemzetközi konzorcium (benne a legjelentősebb amerikai és európai szupernóva-észlelőhálózatok tagjaival) az SN 2019muj nevű, különleges, az ún. Iax csoportba tartozó (azaz az elképzelések szerint egy kettős rendszerben felrobbanó, de a robbanást követően nem teljesen megsemmisülő fehér törpecsillagból eredő) csillagrobbanást tanulmányozta.


A Föld különböző pontjain lévő (köztük pl. a 9,2 méteres dél-afrikai SALT, ill. a Chilében lévő 8,1 m-es Gemini-South és 3,6 m-es NTT) távcsövekkel készült fotometriai és spektroszkópiai adatsorok, illetve ezek fejlett modellezése révén sikerült újabb részleteket feltárni ezen események lefolyásával, illetve a robbanásban kidobódó anyag fizikai és kémiai jellemzőival kapcsolatban. A szakcikk a nagy presztízsű brit Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban kerül közlésre.


Részletes háttéranyag a két hete elfogadott, SN 2019muj jelzésű szupernóváról szóló szakcikkről (a vezető szerző Barna Barnabás kollégánk tolmácsolásában).

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

Desktop21

A jelenleg is zajló Mars-missziónak köszönhetően, az űrkutatás és a csillagászat is reflektorfénybe került. A Szegedi Tudományegyetemen több, mint húsz éve zajlik csillagászképzés. Az itt végzett hallgatók közül sokan nemzetközi kutatásokban kamatoztatják az alma materben, Dr. Szatmáry Károlytól tanultakat - Jénától Arizonáig.

rovatfej_gyaszhir_Gyulai_Jozsef

A Szegedi Tudományegyetemen szerezte diplomáját és kezdte kutatói pályáját Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME professor emeritusa, Hódmezővásárhely díszpolgára. A „tudósnemzedékek nevelője” 88. életévében 2021. február 12-én elhunyt.