kvel2021

Kvantumelektronikai szimpózium „Szegeden”

Ezúttal online formában, az SZTE TTIK Fizikai Intézet szervezésében került sor a magyar fizikusközösség egyik fontos, két évente megrendezésére kerülő seregszemléjére.

A tág értelemben vett magyar lézeres közösség kétévente megrendezésre kerülő, nagy seregszemléi az egynapos Kvantumelektronika szimpóziumok. Az idei esemény spektruma is széles volt, az optika, atom- és molekulafizika valamint a plazmafizika területén folyó hazai kutatásokról szóltak az előadások. A helyszín a tervek szerint Szeged lett volna, de a járványhelyzet miatt a szűk 100 résztvevő online követte a rendezvényt, amelynek házigazdai teendőit és technikai támogatását az SZTE Fizikai Intézet kollégái látták el. Az elhangzott előadásokat tartalmazó kiadvány – benne számos, Intézetünkben született eredmény ismertetésével – letölthető az SZTE Egyetemi könyvtárának repozitóriumából.


A szimpózium az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Atom-, Molekulafizikai és Kvantumelektronikai Szakcsoportja /AMKE/, a Magyar Tudományos Akadémia Lézerfizikai Bizottsága, illetve a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének a szervezésében, az EFOP-3.6.2-16-2017-00005 projekt finanszírozásával valósult meg.

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

IMG_0270

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

VarjuK

Az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Intézetünk munkatársa az MTA idei Közgyűlése alkalmából részesült a megtisztelő elismerésben.