feherl

Rangos eredmény az SZTE Elméleti Fizikai Tanszék professzorától

Fehér László egy glasgow-i és egy moszkvai kollégájával közösen írt tanulmányában körpályán mozgó spines részecskék modelljére adott újfajta leírást.

Fehér László (SZTE Elméleti Fizikai Tanszék) és munkatársai (Maxime Fairon, Glasgow és Ian Marshall, Moszkva) hosszú tanulmányt közöltek a matematikai fizikában magas presztizsűnek számító Annales Henri Poincaré folyóirat 2021 februári számában. Cikkükben körön mozgó spines részecskék egy egzaktul megoldható modelljének csoportelméleti és differenciálgeometriai módszereket használó új tárgyalását adták. A közelmúltban Fehér László az eredményt egy nemzetközi szeminárium-sorozaton és egy rangos konferencián tartott előadásban is ismertette. A cikk és az előadások a linkekre kattintva megtekinthetőek.

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

IMG_0270

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

VarjuK

Az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Intézetünk munkatársa az MTA idei Közgyűlése alkalmából részesült a megtisztelő elismerésben.