20210527_jwst_0

Szegedi diplomával is elérhető a NASA 10 milliárd dolláros űrtávcsöve

Szegedi és szegedi kötődésű csillagászok több kutatási tervvel is nyertek távcsőidőt a NASA 10 milliárd dolláros James Webb-űrteleszkópjára, amely a tervek szerint idén októberben startol majd.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet Asztrofizikai Kutatócsoportjának munkatársa, Szalai Tamás - a szakterület vezető amerikai és európai kutatóit tömörítő együttműködések keretében - négy projekttel is szerepel a NASA következő zászlóshajó-misszója, a James Webb-űrtávcső első körben kiírt távcsőidő-pályázata nyerteseinek listáján. Szintén győztes pályázatok kezdeményezői között találkozhatunk két Szegeden végzett, hosszú évek óta az Egyesült Állomokban dolgozó asztrofizikus, Gáspár András és Apai Dániel nevével (jelenleg mindketten a neves Arizonai Egyetem kutatói).


Kollégánknak a napokban megjelent írása részletesen bemutatja az űrtávcső fejlesztésének eddigi történetét, valamint azt, milyen módon is zajlik egy űrtávcsőidő-pályázat megírása:

Webbre fel! Magyar kutatók is észlelhetnek majd minden idők legdrágább űrteleszkópjával (csillagaszat.hu, 2021.06.01.)

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

IMG_0270

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

VarjuK

Az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Intézetünk munkatársa az MTA idei Közgyűlése alkalmából részesült a megtisztelő elismerésben.