FizikaNapja

Szegedi Fizika Napja 2022

Előadások, kísérleti bemutatók, kutatócsoporti bemutatkozók és karrierlehetőségek ismertetése - egy szóval, jön a Szegedi Fizika Napja! A dátum: 2022. január 29. (szombat)

Az SZTE TTIK Fizikai Intézete és a programban közreműködő intézmények képviselői minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szegedi Fizika Napjára, 2022. január 29-én, szombaton.

A tervezett programban kollégáink előadással készülnek többek között Gábor Dénes 50 évvel ezelőtti Nobel-díjára, valamint a holográfia és az optika területen azóta, Szegeden és a nagyvilágban elért eredményekkel kapcsolatban, de a 2021-es fizikai Nobel-díjjal elismert területekről, valamint a James Webb-űrtávcsővel megvalósítandó, szegedi közreműködésű tudományos programokról is esik majd szó. Az érdeklődők emellett - meghívott kutatóintézeti és céges partnereink bemutatói révén - a fizika szakhoz kapcsolódó, rendkívül széles körű elhelyezkedési lehetőségekkel is megismerkedhetnek, és persze látványos kísérletekből sem lesz hiány! Szintén az aznapi program része lesz a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen legjobb eredményt elért középiskolai diákok és felkészítő tanáraik díjazása.


TERVEZETT PROGRAM:


9.00-12.30 óra, SZTE TTIK Fizikai Intézet, Tisza Lajos körút 84-86. (Bolyai épület II. em.)

Előadások:
9:30-10:00 Prof. Dr. Szabó Gábor: Gábor Dénes Nobel díjának 50. évfordulója
10:15-10:45 Dr. Szalai Tamás: Szeged és a világűr - csillagrobbanások nyomában a James Webb-űrtávcsővel
11:00-11:30 Prof. Dr. Iglói Ferenc: Kaotikusan és véletlenszerűen viselkedő rendszerek (Nobel-díj 2021)

Kísérletes bemutatók

Kutatócsoportok bemutatkozása

Karrierlehetőségek


13.00 órától: Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetése

SZTE TTIK Fizikai Intézet, Budó Ágoston előadóterem, Dóm tér 9. I. em

Megnyitó - Prof. Dr. Hopp Béla
FizShow - Ignácz Ferenc: Látványos fizikai kísérletek bemutatása
Díjátadás - Prof. Dr. Ormos Pál (ELFT), Prof. Dr. Hopp Béla (SZTE Fizikai Intézet), Mészáros Gergely (SEMILAB Zrt.), Dr. Zimányiné Horváth Vera (ELI-ALPS)


Amennyiben megtisztelnek minket a részvételükkel, kérjük, hogy az alábbiakat tartsák be a saját és a többi résztvevő érdekében:

- minden résztvevőtől védettségi igazolványt kérünk, amelyet a helyszínen, a belépéskor fogunk ellenőrizni;

Kérjük, ne felejtsék otthon, mert ennek hiányában nem tudunk beengedni senkit!

- azok a 18 év alattiak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, kizárólag olyan felnőtt kíséretében jöhetnek be a rendezvényre, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal és azt a helyszínen bemutatja a szervezőknek;

- a program teljes időtartama alatt, zárt térben, a labor- és intézménylátogatás idején is, mindenkinek kötelező az orvosi vagy FFP2 maszk viselése;

- igyekezzenek tartani a 1,5 méteres távolságot egymástól;

- kérjük, hogy aki betegség tüneteit észleli magán, ne jöjjön a rendezvényre.


A Szegedi Fizika Napja 2022 plakátja





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Sulyok_Tamas_es_Szabo_Gabor_a_parlamentben_a_Szechenyi-dijak_atadasakor._Foto_MTI

Állami elismeréseket adtak át március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban március 14-én. A Szegedi Tudományegyetemről is többen vehettek át rangos kitüntetéseket. Széchenyi-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Szintén Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerte el az államfő Dr. Földesi Irén belgyógyász, klinikai farmakológus, a Szentesi Multidiszciplináris Centrum diabetológus főorvosa több évtizedes munkáját.

Kövess minket



instagramYouTube