FizikaNapja

Szegedi Fizika Napja 2022

Előadások, kísérleti bemutatók, kutatócsoporti bemutatkozók és karrierlehetőségek ismertetése - egy szóval, jön a Szegedi Fizika Napja! A dátum: 2022. január 29. (szombat)

Az SZTE TTIK Fizikai Intézete és a programban közreműködő intézmények képviselői minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szegedi Fizika Napjára, 2022. január 29-én, szombaton.

A tervezett programban kollégáink előadással készülnek többek között Gábor Dénes 50 évvel ezelőtti Nobel-díjára, valamint a holográfia és az optika területen azóta, Szegeden és a nagyvilágban elért eredményekkel kapcsolatban, de a 2021-es fizikai Nobel-díjjal elismert területekről, valamint a James Webb-űrtávcsővel megvalósítandó, szegedi közreműködésű tudományos programokról is esik majd szó. Az érdeklődők emellett - meghívott kutatóintézeti és céges partnereink bemutatói révén - a fizika szakhoz kapcsolódó, rendkívül széles körű elhelyezkedési lehetőségekkel is megismerkedhetnek, és persze látványos kísérletekből sem lesz hiány! Szintén az aznapi program része lesz a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen legjobb eredményt elért középiskolai diákok és felkészítő tanáraik díjazása.


TERVEZETT PROGRAM:


9.00-12.30 óra, SZTE TTIK Fizikai Intézet, Tisza Lajos körút 84-86. (Bolyai épület II. em.)

Előadások:
9:30-10:00 Prof. Dr. Szabó Gábor: Gábor Dénes Nobel díjának 50. évfordulója
10:15-10:45 Dr. Szalai Tamás: Szeged és a világűr - csillagrobbanások nyomában a James Webb-űrtávcsővel
11:00-11:30 Prof. Dr. Iglói Ferenc: Kaotikusan és véletlenszerűen viselkedő rendszerek (Nobel-díj 2021)

Kísérletes bemutatók

Kutatócsoportok bemutatkozása

Karrierlehetőségek


13.00 órától: Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetése

SZTE TTIK Fizikai Intézet, Budó Ágoston előadóterem, Dóm tér 9. I. em

Megnyitó - Prof. Dr. Hopp Béla
FizShow - Ignácz Ferenc: Látványos fizikai kísérletek bemutatása
Díjátadás - Prof. Dr. Ormos Pál (ELFT), Prof. Dr. Hopp Béla (SZTE Fizikai Intézet), Mészáros Gergely (SEMILAB Zrt.), Dr. Zimányiné Horváth Vera (ELI-ALPS)


Amennyiben megtisztelnek minket a részvételükkel, kérjük, hogy az alábbiakat tartsák be a saját és a többi résztvevő érdekében:

- minden résztvevőtől védettségi igazolványt kérünk, amelyet a helyszínen, a belépéskor fogunk ellenőrizni;

Kérjük, ne felejtsék otthon, mert ennek hiányában nem tudunk beengedni senkit!

- azok a 18 év alattiak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, kizárólag olyan felnőtt kíséretében jöhetnek be a rendezvényre, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal és azt a helyszínen bemutatja a szervezőknek;

- a program teljes időtartama alatt, zárt térben, a labor- és intézménylátogatás idején is, mindenkinek kötelező az orvosi vagy FFP2 maszk viselése;

- igyekezzenek tartani a 1,5 méteres távolságot egymástól;

- kérjük, hogy aki betegség tüneteit észleli magán, ne jöjjön a rendezvényre.


A Szegedi Fizika Napja 2022 plakátja

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

IMG_0270

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

VarjuK

Az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Intézetünk munkatársa az MTA idei Közgyűlése alkalmából részesült a megtisztelő elismerésben.