20220704_MajorB_cikk

Attoszekundumos pumpa-próba spektroszkópia demonstrálása az SZTE fizikusának hozzájárulásával

Német és angol kutatókkal való együttműködés keretében kollégánk részt vett attoszekundumos-pumpa attoszekundumos-próba spektroszkópiai vizsgálatok demonstrálásában, ahol atomok nemlineáris, többfotonos ionizációját vizsgálták. Az eredményeket a rangos Optica folyóirat szerkesztőbizottsága címlapon való megjelenésre is kiválasztotta.

A 90-es években a femtoszekundumos pumpa-próba spektroszkópia forradalmasította az ultragyors folyamatok vizsgálatát (1 femtoszekundum a másodperc milliárdod részének milliomod része). Ez a módszer lehetővé tette például a molekulák fény (egy femtoszekundumos lézerimpulzus) hatására bekövetkező bomlási folyamatának részletes, videófelvétel-szerű megfigyelését. Ezt a technológiát, és az azt kidolgozó tudóst, 1999-ben kémiai Nobel-díjjal tüntették ki. Egyes természetben lezajló folyamatok azonban még ezen molkeuláris folyamatoknál is gyorsabbak, mindössze néhány attoszekundum alatt mennek végbe (1 attoszekundum a másodperc milliárdod részének milliárdod része). Ezek nyomon követése az femtoszekundumos eljárás mintájára attoszekundumos pumpa-próba spektroszkópiával lehetséges. Ilyen típusú vizsgálatok a szegedi ELI ALPS kutatóintézet fő profiljához tartoznak, hiszen eddig a világon csak néhány egyszerűbb, maximum két foton részévételével lezajló fizikai folyamat vizsgálatára tudták alkalmazni ezt az eljárást


A berlini Max-Born-Institut, a londoni University College London valamint a szegedi ELI ALPS és SZTE kutatóinak együttműködésének eredményeképp első alkalommal tudták ezt a technikát sokkal komplexebb, kettőnél több foton elnyelődését igénylő folyamat tanulmányozására használni. A kísérletek során az atomokat két attoszekundumosimpulzus-sorozattal világították meg, aminek eredményeképp az atomok négy foton nyeltek el, és ennek hatására belőlük három elektron lépett ki (lásd ábra). A vizsgálatok segítségével sikerült feltérképezni, hogy a sok lehetséges folyamat közül melyek zajlanak le pontosan a vizsgált esetben. A módszer később molekulák, szilárdtestek vagy nanostruktúrák hasonló, ultragyors folyamatainak vizsgálatára lesz használható, és ezen elemi folyamatok természetes időskálájukon lesznek feltérképezhetők. Részletek: M. Kretschmar et al, Optica 9, Vol. 9, Issue 6, pp. 639-644 (2022), https://doi.org/10.1364/OPTICA.456596.


20220704_MajorB_cikk


Két intenzív attoszekundumos impulzus sorozat (lila hullámformák) hat kölcsön egy atommal (a kék és piros gömbökből álló atommag, valamint a sárga gyűrűk mint elektronpályák), aminek eredményeképp négy foton nyelődik el (kis kék gömbök) és három elektron (sárga gömbök) lép ki az atomból. A folyamat valószínűsége a két impulzus sorozat (pumpa és próba) közötti időbeli késleltetés változtatásával, valamint azok térbeli átfedésével befolyásolható.

Pótfelvételi 2022

lepesrol_lepesre_w_ttik

Fontos információk a 2022. szeptemberben induló képzéseinkkel kapcsolatban: személyes és online fogadóóra a Fizikai Intézetben, általános félévkezdési és pótfelvételi információk.

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

20220727_NagyE_SciRep

A Nature lapcsaládba tartozó Scientific Results folyóirat közli egy gyulladáscsökkentő gyógyszerhatóanyag szegedi fizikusok által vezetett méretcsökkentési eljárásának eredményeit.

SZTE_Rektori_shang

A ShanghaiRanking idén július 19-én tette közzé a világ legkiválóbb felsőoktatási intézményeit vizsgáló szakterületi rangsorait. A Global Rankings of Academic Subjects 2022-es listáin három területen is az egyik legjobb magyar egyetemént végzett a Szegedi Tudományegyetem.