20220327_hhg

Az SZTE és az ELI fizikusainak eredménye a magasfelharmonikus-keltés polarizációfüggéséről

A fény-anyag kölcsönhatások elméleti hátterének alapos feltérképezése is a szegedi fizikusok specialitásai közé tartozik - ezen munkafolyamat egyik legújabb eredményéről rangos nemzetközi folyóiratban jelent meg publikáció.

Az optikai magasfelharmonikus-keltés során a pl. atomokkal kölcsönható, erős, egyszínű (lézer)fény frekvenciájának többszörösei is megjelennek a nemlineáris kölcsönhatás eredményeként. A folyamat hatékonysága függ attól, hogy milyen a gerjesztő fény polarizációja: a felharmonikusok lineárisan (vonal mentén) polarizált fény esetén a legerősebbek, cirkuláris (körkörösen polarizált) gerjesztő fény esetében pedig lényegében hiányoznak. Ezt azzal szokás magyarázni, hogy az atommagok vonzásából a fény hatására kiszakadó elektronok lineáris polarizáció esetén visszatérnek, és mozgási energiájuk a magas rendű felharmonikus sugárzás keltésére fordítódik. Cirkuláris esetben az elektronok pályája általában összetettebb, és nem is térnek vissza az atommag közelébe.

Az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékének munkatársai az ELI-ALPS kutatóival együttműködve nemrégiben megmutatták, hogy a fent említett, valós térbeli leírás mellett ez a folyamat magyarázható alapvető szimmetria elvekkel is, és végső soron az impulzusmomentum (perdület) megmaradását tükrözi. Az eredményeket összefoglaló publikáció a Physical Review A nevű rangos nemzetközi folyóiratban jelent meg (Phys. Rev. A 105, 033105, 2022).


20220327_hhg2


A magasrendű harmonikusok megjelenése miközben a gerjesztés cirkulárisan polarizáltból (legfelső ábra) fokozatosan lineárissá (legalsó ábra) válik. A vízszintes tengelyen az egység a gerjesztő fény frekvenciája.

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

IMG_0270

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

VarjuK

Az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Intézetünk munkatársa az MTA idei Közgyűlése alkalmából részesült a megtisztelő elismerésben.