tdk

Fizikusok a munkaerő-piacon – beszélgetés a Semilab munkatársaival

November 24-én tartjuk a Tudományos Diákköri Konferencia helyi fordulóját, ahol a bizottságban a Semilab, a szegedi fizikusok egyik fő ipari foglalkoztatójának munkatársa, Sepsi Örs is zsűrizni fog. Ráadásul a cég különdíjjal is jutalmazza a legjobb versenyzőket.

A TDK apropóján beszélgettünk a Semilab és a Fizikai Intézet együttműködéséről, a TDK-ról és a fizikusok munkaerő-piaci helyzetéről a cég munkatársaival. Beszélgetőpartnereink Dr. Dorogi Márta, aki fizika-biológia tanárszakon végzett az SZTE-en, doktori fokozatát is itt szerezte fizikából, illetve Mészáros Gergő, aki a BME-n szerzett gépészmérnök diplomát, és a szívén viseli az SZTE-s fizikus tehetségek gondozását.


- Hogyan jött létre a Semilab és az SZTE együttműködése?


- Márti:  A Semilab mindig is kiemelt hangsúlyt fektetett a hazai egyetemekkel folytatott együttműködéseire, azonban csak az utóbbi időben került ez fókuszpontba, egyrészről a cég globális növekedése, másrészt a szegedi irodánk elképesztő mértékű fejlődése kívánta a közös munka felelevenítését. Csak a járvány alatti korlátozások mellett a szegedi kollégáink létszáma 20 főről közel 50 főre emelkedett az utóbbi 2 évben!

 

- Valóban elképesztő a cégetek növekedése! A dinamikus fejlődés oka lehet az, hogy sokat segítitek a Fizikai Intézet munkáját a fizika fontosságának népszerűsítésében és a fizikus tehetségek felkarolásában?


- Gergő: A Fizika Intézettel – és különösen az Optika Tanszékkel – nagyon jó a viszony és régre nyúlik vissza. Az utóbbi időben azonban a szakmai együttműködések felől inkább a hallgatók támogatása, motivációja felé fordultunk és mondhatni saját ügyünknek tekintjük a jövő szakembereinek képzését, a természettudományos ismeretek és fizikusi életpálya széleskörű terjesztését a mostani fiatalok között. Minden erőnkkel igyekszünk támogatni az intézetet abban, hogy a legtöbb fizikatanárhoz, kisiskoláshoz és középiskoláshoz eljussanak, megszerettessék velük a fizikát! Legyen az kísérleti fizika roadshow (hiszen ki ne ismerné Ignácz Ferenc szenzációs fizikai kísérleti bemutatóit?!), természettudományos témájú középiskolás versenyek díjazása, fizikatáborok és fizikatanári szakmai fórumok támogatása vagy kirándulás a Semilab szegedi telephelyére, ahol a diákok kötetlenül beszélgethetnek a nálunk dolgozó kutatókkal, akik nagyobb része bizony az SZTE-n végzett.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a sok-sok segítségetek mellett, a TDK-n a díjazásban és a zsűrizésben is részt vesztek. Milyen szempontok alapján fogjátok értékelni a versenyzők kutatásait?


- Gergő: Ahogyan az iparban általánosságban, úgy a Semilab-ban is a legfőbb mozgatórugó az innováció. Legfőképp ezt keressük a pályamunkákban. Emellett természetesen értékeljük az alapos kutatómunkát, a diákok és hallgatók előadói készségeit, a prezentáció és a dolgozat tartalmi és formai minőségét – hiszen a mi vevőink is ezek alapján ítélik meg a termékeinket.

 

A Semilab a szegedi fizikusok egyik meghatározó ipari foglalkoztatója. Hogyan látjátok a fizikusok munkaerő-piaci helyzetét?


- Márti: Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Semilab-ot fizikusok alapították, vitték sikerre és vezetik ma is a céget, ez adja a szervezeti kultúránk esszenciáját. Nálunk igazán meg vannak becsülve a fizikus kollégák, de természetesen a mérnökök is. A jelenlegi trendek alapján a félvezetőipari óriások térnyerése és az IT-szektor vitathatatlan jelentősége miatt kulcsfontosságú a fizikusképzés és kulcsfontosságúak a frissen végzett fizikusok. Változatos feladatok és karrierutak előtt állnak, hosszútávú perspektívát kínáló, innovatív cégek sora igyekszik ezt demonstrálni a karriernapokon, TTIK nyílt napokon – ahogyan tesszük mi is a Semilab-nál.

 

Ti a Semilab-nál milyen személyes és szakmai kompetenciákat kerestek a hozzátok munkára jelentkező fizikusokban?


- Márti: Nagyon fontos, hogy a jelölt elkötelezett legyen és határozott. Szerencsére a hozzánk jelentkező fizikusok között elenyésző az útkereső pályázók száma, hála az SZTE odaadó oktatási munkájának, a hallgatók rendszerint megerősödnek fizikusi identitásukban és a kihívásokkal teli lehetőségeket keresik. Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos manapság legalább egy idegen nyelv és egy programozási nyelv ismerete, ez nagyban megkönnyítheti a beilleszkedést szinte bármilyen pozícióba. Azt mondják rólunk, hogy az érzi igazán jól magát a Semilab-ban, aki szereti a fiatalos, dinamikus környezetet, a változatos feladatokat és mindenekelőtt a „vas” mellett szeret dolgozni. (Azaz előnyben részesíti az alkalmazott kutatást – szerk.)

 

- Közeledik a felsőoktatási felvételi is. Mit üzennétek a középiskolás, fizika iránt érdeklődő diákoknak, ami az egyetemi szakválasztást illeti?


- Gergő: Mindenekelőtt azt, hogy nincs rossz választás! Fizikusnak lenni néha nagyon nehéz, de ez ne befolyásoljon senkit, a fizika bőven tartogat meglepetéseket, boldog pillanatokat és nem utolsó sorban karriert! Ne dőljetek be az ismerősök, barátok és közösségi média által terjesztett mendemondáknak, ha igazán felkeltette érdeklődéseteket egy intézmény, szak vagy netán egy specializáció, bizalommal keressétek fizikatanárotokat, nyílt napokon az egyetemi oktatókat vagy az éppen részt vevő ipari, pl. Semilab-os kollégákat. Mi mind azért tevékenykedünk, hogy kineveljük a jövő generációját. Ami a munkaerőpiacot illeti, nem fogtok csalódni, ha Magyarországon folytatjátok a tanulmányaitokat, közel a lakóhelyetekhez (legalább BSc-szinten) és a jövendőbeli fizetésekkel kapcsolatban sem kell aggódnotok!


Köszönjük Mártinak és Gergőnek a beszélgetést! Sok sikert kívánunk a TDK-n versenyző diákoknak, a felvételizőknek és az álláskeresés előtt álló fizikusoknak! Ahogy a beszélgetésből is kiderült, a fizikával jó úton jártok!





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Sulyok_Tamas_es_Szabo_Gabor_a_parlamentben_a_Szechenyi-dijak_atadasakor._Foto_MTI

Állami elismeréseket adtak át március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban március 14-én. A Szegedi Tudományegyetemről is többen vehettek át rangos kitüntetéseket. Széchenyi-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Szintén Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerte el az államfő Dr. Földesi Irén belgyógyász, klinikai farmakológus, a Szentesi Multidiszciplináris Centrum diabetológus főorvosa több évtizedes munkáját.

Kövess minket



instagramYouTube