20221128_fizikus_TDK_csoport2

Tehetséges hallgatók, értékes kutatási témák: így zajlott a TDK Fizikus Diákkör 2022 őszi helyi fordulója

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Fizikus Diákkörének helyi fordulóját november 24-én, csütörtökön tartottuk. A versenyen 5 középiskolai diák és 11 egyetemi hallgató szállt versenybe tudományos kutatásaikkal. A versenyzők munkáit Dr. Földi Péter, az Elméleti Fizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Dr. Nagy László, az SZTE SZAOK, TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet egyetemi docense, Dr. Székely Péter, a Kísérleti Fizikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense és Sepsi Örs, a Semilab Zrt. munkatársa értékelte. A zsűrinek nem volt könnyű dolga a helyezések kialakításában, hiszen minden diák és hallgató magas színvonalú, önálló kutatásról tett tanúbizonyságot. A helyezésektől függetlenül minden versenyző részvételt nyert az országos versenyre, mely 2023 áprilisában kerül megrendezésre Veszprémben, a Pannon Egyetemen.


A középiskolások közül az 1. helyezést Víg Zsófia érte el, aki az SZTE Gyakorló Gimnázium tanulója. Munkájában a gammakitöréseket vizsgálta, külföldi és hazai szakirodalom segítségével mutatta be e jelenség jellemzőit. Kutatásában Dr. Szalai Tamás, a Kísérleti Fizikai Tanszék adjunktusa segítette.


A 2. helyen Bodré Zalán végzett, aki a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumot képviselte. Zalán „Utazás egy fekete lyuk közepébe” című kutatását prezentálta, amiben a fekete lyukak elméleti hátteréről beszélt. Felkészítő tanára Berecz János középiskolai tanár, a belső konzulense Dr. Szalai Tamás volt.


Tallósy Péter érte el a 3. helyezést, aki munkájának „A csillagászat főbb területeinek bemutatása és népszerűsítése sokszínű témák és realisztikus feladatok segítségével” címet adta. Péter a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium tanulója, kutatását Dr. Szalai Tamás témavezetésével végezte.


Dicséretben részesült Kis-Jovák Luca (Központi égitestünk, a Nap) és Petrovic Xénia (A feloldási határ vizsgálata Michelson interferométer és tűlyuk kamera segítségével). Mindkét diák a szegedi Tömörkény István Gimnázium tanulója, és önálló méréseket végeztek Miltner Tímea középiskolai tanár segítségével. Petrovic Xénia kutatását a tanárnő mellett Dr. Erdélyi Miklós, az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docense is segítette.


20221128_fizikus_TDK_eloadas


Az egyetemi hallgatók közül 2-2 hallgató végzett a dobogós helyeken. Az 1. helyezést Bánhidi Dominik és Kiss Rebeka Anna érte el.

Dominik fizikus MSc szakos hallgató, aki Dr. Barna Barnabás, a Kísérleti Fizikai Tanszék adjunktusa témavezetésével készítette el „Kivétel a különlegesek között: Az Iax típusú szupernóvák luminozitás-sebesség relációjának vizsgálata” című munkáját.

Rebeka fizika BSc szakos hallgató, aki „Baktériumsejtek csapdázása és manipulációja optikai csipesszel és mikrofluidikai eszközökkel” című munkáját mutatta be. Kutatását a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Biofizikai Intézetben végezte Dr. Nagy Krisztina és Dr. Vizsnyiczai Gaszton tudományos munkatársak témavezetése mellett.


A 2. helyen Király Csaba Zoltán és Sashalmi Balázs végzett.

Csaba fizikus MSc szakos hallgató, TDK kutatásának a „Kvantumos spinláncok nemegyensúlyi stacionárius állapotában fellépő összefonódás vizsgálata” címet adta. Témavezetője Dr. Iglói Ferenc, egyetemi tanár az Elméleti Fizikai Tanszéken.

Balázs fizika BSc szakos hallgató, aki fluoreszcens festékek hot-band anti-Stokes fluoreszenciáját vizsgálta az OptoSplit optikai rendszerrel, Dr. Erdélyi Miklós egyetemi docens (Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék) témavezetése mellett.


Kardos Gergely és Nagy Eszter kapták a 3. helyezést.

Gergely osztatlan fizika-matematika tanár szakos hallgató az „Útkeresés a zene fizikájának tanításához” című munkáját prezentálta. A témavezetője Dr. Farkas Zsuzsanna, tanszékvezető főiskolai tanár az SZTE JGYPK Általános és Környezetfizikai Tanszéken.

Eszter molekuláris bionika mérnöki BSc szakos hallgató, aki kutatásában a 3D nyomtatott cellák tervezésével és alkalmazásával foglalkozott bio-nanokompozit alapú mikrofluidikai rendszerben. Vizsgálatait az SZTE SZAOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetben végezte Dr. Szabó Tibor és Dr. Égerházi László adjunktusok témavezetése mellett.


20221128_fizikus_TDK_NagyEszter_dij


A Semilab Zrt. különdíját Gilinger Tibor, fizikus MSc szakos hallgató nyerte el a kutatásáért kapott dicséret mellett, munkájának címe „Optikailag átlátszó, szubmikrométeres vastagságú lézeres céltárgyak vastagságának mérése”. Témavezetői Dr. Füle Miklós Jenő, a Kísérleti Fizikai Tanszék egyetemi docense és Dr. Kovács Attila Pál, az Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék adjunktusa.


A többi versenyző dicséretben részesült a színvonalas munkájáért:

Bán Botond (molekuláris bionika mérnök BSc szakos hallgató) és Szabó Csenger Márk (biomérnök BSc szakos hallgató): Vetőmagvak lézeres besugárzása

Témavezető: Dr. Hopp Béla, egyetemi tanár, Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék


Molnár Máté (fizika BSc szakos hallgató): Lézer indukált plazma vizsgálata a mikrorobbantásos fúzió kapszulájának összenyomása szempontjából

Témavezető: Dr. Tóth Zsolt, tudományos főmunkatárs, SZTE SZAOK, TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet


Sámi Márton (anyagmérnök BSc szakos hallgató): Femtoszekundumos lézeres fémfeketítés és a kezelt felületek karakterizálása

Témavezetők: Dr. Hopp Béla, egyetemi tanár, Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék

Dr. Gera Tamás, tudományos segédmunkatárs, Optikai és Kvantumelekronikai Tanszék


Truszek Márton (fizika BSc szakos hallgató): Molekulavonalak erősségének vizsgálata a csillagok hőmérsékletének és felszíni nehézségi gyorsulásának függésében

Témavezető: Dr. Mészáros Szabolcs, tudományos főmunkatárs, ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont

Belső konzulens: Dr. Szalai Tamás, adjunktus, Kísérleti Fizikai Tanszék


Gratulálunk minden versenyzőnek az értékes munkájához, és sok sikert kívánunk az OTDK-n való részvételhez, valamint a további kutatásokhoz!





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minket



instagramYouTube