Domokos Péter akadémikus előadása a Fizikai Intézetben

Cím: Fázisátalakulások megfigyelése rezonátoros kvantumelektrodinamika kísérletekben"

Időpont: 2023. január 18., 14 óra

Helyszín: Bay Zoltán tanterem (Tisza L. krt. 86., II. em.)

A Fizikai Intézet eheti szemináriumi előadója Prof. Dr. Domokos Péter akadémikus, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgató-helyettese, aki "Fázisátalakulások megfigyelése rezonátoros kvantumelektrodinamika kísérletekben" címmel tart előadást.
A január 18-án szerdán 14 órakor kezdődő program a Bay Zoltán tanteremben lesz (Tisza L. krt. 86., II. em.), de online is nyomon követhető:
https://join.skype.com/AnxAAisUzM5f

Absztrakt:
Ismertetjük a kívülről hajtott, nyílt kvantumrendszerekben megvalósuló disszipatív fázisátalakulások alapfogalmait, és ezek leképezését a rezonátoros kvantumelektrodinamika kísérleti rendszerében. Bemutatjuk a Wigner FK kvantumoptika laboratóriumát, amelyben lézerrel hűtött és csapdázott hideg atomok és Fabry-Pérot rezonátor egyetlen módusa közötti kvantumos kölcsönhatást vizsgáljuk ultranagy vákuumban. Beszámolunk a transzmisszió-blokád-letörés fázisátalakulás megfigyeléséről, és a kísérletileg elvégzett végesméret skálázásról. Végül bemutatunk egy elsőrendű fázisátalakulást, ahol két kontrollparaméter függvényében is hiszterézist figyeltünk meg egy elméletileg megjósolt, nemtriviális fázisdiagrammal összhangban.

Minden érdeklődő kollégánkat szeretetettel hívjuk és várjuk!





Tanulmányi hírek

phd

A doktori képzésre jelentkezés határideje: 2024. május 15.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

IMG_3348

Bozóki Zoltán professzor úr, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, illetve a Fotoakusztikus Kutatócsoport vezetője nyerte el idén a Magyar Aeroszol Társaság Zsigmondy-díját, melyet a XVI. Magyar Aeroszol Konferencián vehetett át Szarvason.

Kövess minket



instagramYouTube