nyito_karikokatalin_kisbolygo

Kisbolygót kapott Karikó Katalin!

A 2002-ben talált aszteroida a Szegeden indult kisbolygó-megfigyelési program eredménye volt, a felfedezés Sárneczky Krisztián programvezető kutató és Heiner Zsuzsanna, az SZTE akkori csillagász hallgatójának észlelőmunkája során történt.

Sárneczky Krisztián vezetésével - a szegedi egyetem támogatásával, a Szegedi Csillagvizsgáló műszereivel - 1997-ben indult szervezett kisbolygó-megfigyelési program, ami hamarosan nagyobb obszervatóriumokba települt át. Az azóta felfedezett közel kétezer aszteroida jó részét az ELKH (korábban MTA) CSFK Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomásának 60 cm-es Schmidt-távcsövével találták a CSFK kutatói, valamint az SZTE és az ELTE hallgatói, munkatársai.
A Karikó Katalinról elnevezett kisbolygót 2002. január 11-én Sárneczky Krisztián és Heiner Zsuzsanna (az SZTE akkori csillagász hallgatója, jelenleg a berlini Humboldt Egyetem laborvezető fizikusa) fedezte fel. A nagyjából 1,5 km átmérőjű űrszikla a Mars és a Jupiter közötti fő kisbolygóöv belső részén keringve 3,7 év alatt kerüli meg a Napot.

A csillagaszat.hu portál híre (forrás)

Az SZTE sajtóirodájának összefoglaló cikke

Kövess minketinstagramYouTube


Friss hírek

smauszt

Lézerfizikus kollégánkkal az erdélyi FIRKA folyóiratban jelent meg interjú.

VarjuK

Az ELI-ALPS tudományos igazgatója, Intézetünk munkatársa az MTA idei Közgyűlése alkalmából részesült a megtisztelő elismerésben.