Szegedi diplomások interjúi - Ismerd meg munkakörüket!

Mi motivál egy kutatót és hogyan éli meg a kudarcokat? Seres Imre, az SZTE Fizikai Intézet volt hallgatója, az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet munkatársa nemcsak a lézeres vizsgálatok részleteibe, hanem a kutatás lelki oldalába is betekintést enged a vele készült interjúban.

A Nobel-díjat érő attoszekundumos fizika elméleti hátterével foglalkozik kutatásában Sallai Krisztina, az SZTE Fizikai Intézet PhD-hallgatója. Krisztina minden lehetőséget megragad a szakmai fejlődésre, például az ELI-ben is dolgozik részmunkaidőben, és nemrég egy Szicíliai iskolán is részt vett. Ezekről a tapasztalatairól kérdeztük.

Nincs olyan szegedi, akit ne furdalna a kíváncsiság, hogy milyen kutatások zajlanak az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet falai mögött. Számos, az SZTE-n végzett fizikus dolgozik az ELI-ben, köztük Trényi-Sárosi Krisztina is, akit megkértünk, hogy engedjen egy kis betekintést az ELI-be és meséljen az ott végzett munkájáról.

Gondoltad volna, hogy a fizikusok a pénzügyi világban is elhelyezkedhetnek elemzőként és szoftverfejlesztőként? Szaszkó-Bogár Viktor, az SZTE-n végzett fizikus, a szegedi Superfund Research Kft.-nél fejleszt pénzügyi elemző rendszereket, mely munkájához szükséges készségeket, tudást és látásmódot a fizikusképzés során sajátította el. Viktor a vele készült interjúban részletesen beszámol elemzői munkájáról, és hasznos tanácsokkal látja el a pályakezdő fizikusokat és a fizika szakra jelentkező középiskolásokat is.

A Semilab egy olyan, szegedi telephellyel is rendelkező high-tech fejlesztő cég, amely meghatározó globális piaci részesedéssel bír a félvezetők méréstechnikájának piacán, a napelemiparban és a kijelzőiparban egyaránt. Olyan optikai, illetve elektromos elven működő mérőberendezéseket gyárt és fejleszt, amelyeket a különböző gyártási folyamatok ellenőrzésében és új iparági megoldások kutatás-fejlesztésében világszerte alkalmaznak. A cég sikeréhez fizikusok is hozzájárulnak, köztük a nálunk fizikusként végzett Csonti Katalin, Horváth Mercédesz és Cseszkóné László Alexandra. Megkértük a hölgyeket, hogy meséljenek a Semilabnál végzett munkájukról, a helytálláshoz szükséges kompetenciákról és üzentek is a fizika iránt érdeklődő fiataloknak.

„Mit és hol dolgozhat egy fizikus?” – merülhet fel a kérdés a fizika iránt érdeklődő diákokban. Igyekszünk segíteni a kérdés megválaszolásában, ezért megkérdeztünk két nálunk végzett fizikust, Eszenyi Tamást és Varga Attilát, akik már hosszú évek óta a holland tulajdonú, algyői Hobré Laser Technology Kft.-nél dolgoznak. A cég egy olyan fotoakusztikus elven mérőműszert fejleszt, amit a földgáz- és olajiparban használnak. A mérőműszer fejlesztése az SZTE Fizikai Intézet fotoakusztikus laborjában kezdődött több mint 20 évvel ezelőtt, azóta pedig a világ számos pontján használják gázkoncentráció nagy pontosságú mérésére. Hogyan hasznosítható a fizikatudás egy ilyen cégnél? Attila és Tamás válaszaiból kiderül.