Friss hírek

2023. november 20.

Nagy Péter 2023 nyarán szerezte meg alapképzésen fizikus diplomáját. Ezután Péter felvételt nyert a LASCALA (Specialized in Large Scale Facilities in Accelerators and Lasers) nemzetközi mesterképzés programra, amely lényege, hogy a hallgatók minden félévben más egyetemen tanulnak, a franciaországi Paris-Saclay Egyetemen, a svédországi Lundi Egyetemen, az olaszországi La Sapienza Egyetemen vagy a Szegedi Tudományegyetemen. Volt hallgatónk lassan túl van a mesterképzés első félévén Franciaországban, interjúnkban az eddig szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

2023. november 15.

A Nobel-díjat érő attoszekundumos fizika elméleti hátterével foglalkozik kutatásában Sallai Krisztina, az SZTE Fizikai Intézet PhD-hallgatója. Krisztina minden lehetőséget megragad a szakmai fejlődésre, például az ELI-ben is dolgozik részmunkaidőben, és nemrég egy Szicíliai iskolán is részt vett. Ezekről a tapasztalatairól kérdeztük.

2023. november 13.

Az ELI ALPS vendége volt Szegeden Gérard Mourou professzor, az ELI lézeres infrastruktúra létrehozásának kezdeményezője, a csörpölt lézererősítési technológiáért 2018-ban Nobel-díjjal kitüntetett fizikus. Mourou professzor részt vett a kutatóintézetben pénteken rendezett szemináriumon, amelyen Dr. Osvay Károly beszámolt a Szegedi Tudományegyetemen működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium első ötéves kutatási ciklusának eredményeiről. Az eseményen a lézeres transzmutációs projekt következő időszakának távlatait is megvitatták a résztvevők, közöttük Palkovics László volt innovációs miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetője.

2023. november 06.

Végh Panna és Fekete János PhD hallgatók képviselték az SZTE Fizikai Intézet Fotoakusztikus Kutatócsoportját a C-PASS, azaz a Photonics for Advanced Spectroscopy and Sensing elnevezésű konferencián. Az egyhetes, Olaszországban megrendezett konferencián szerzett tapasztalataikról kérdeztük őket.

2023. november 06.

A Magyar Tudomány Ünnepe nyitóeseménye alkalmából Akadémiai életműdíjat vehetett át intézetünk professor emeritusa, Dr. Iglói Ferenc.

2022. december 12.