phd

Doktori képzés – SZTE Fizika Doktori Iskola

A doktori képzésre jelentkezés határideje: 2024. május 15.

Az SZTE Fizika Doktori Iskolájába az MSc diploma megszerzése után van lehetőség jelentkezni, ahol a 2+2 éves képzés után megszerezhető a doktori (PhD) fokozat. Doktoranduszainkat szívesen fogadják hazai kutatóintézetekben, egyetemeken, de európai és tengerentúli doktori iskolákban is – közülük többen váltak sikeres kutatókká az elmúlt időkben.


Jelentkezés és a felvételi menete:

1) Mivel a doktori képzés elválaszthatatlan részét képezi a tudományos kutatómunka, javasoljuk, hogy mindenekelőtt tájékozódj az Intézetünkben zajló kutatásokról, aktuális projektekről. A Fizikai Intézetben működő kutatócsoportok listáját az egyes csoportok rövid bemutatkozásával és a csoportvezetők elérhetőségével itt találod. A 2022-2023-as évben Intézetünkhöz kötődő eredményekből készített válogatást pedig ezen a linken éred el.

2) Ha valamelyik kutatási terület felkeltette az érdeklődésedet, vedd fel a kapcsolatot az adott területen dolgozó kutatócsoport(ok) vezetőjével (vezetőivel). Ez után válaszd ki a kapcsolódó kutatási témát az Országos Doktori Tanács honlapján (doktori.hu).

3) A leendő témavezetővel való egyeztetés és a témaválasztás után add be a felvételi jelentkezésedet az SZTE Fizika Doktori Iskolának. A felvételi menetére vonatkozó információkat itt találod. Jelentkezésedet a képzésre és egyéni felkészülésre a Modulo felületén tudod leadni.

4) Jelentkezés után a felvételi idejéről, helyéről és pontos menetéről levélben kapsz majd tájékoztatást.


Sikeres felvételi után:

A doktori képzés időtartama 2+2 év, 8 félévre osztva, ami alatt 240 kredit megszerzése szükséges az abszolutóriumhoz. Kreditek az elvégzett kurzusok mellett a kutatási munkáért és opcionálisan oktatási feladatok ellátásáért is kaphatók. Az első két évben a hallgatók a tématerületüknek megfelelő oktatási programokhoz tartozó kurzusokat hallgatnak és kutatási projektjükön dolgoznak. A második év komplex vizsgával zárul, amely két részből áll: méri az általános tudást a kutatási területen és értékeli az elvégzett kutatómunkát. A jelöltnek be kell mutatnia a hátralévő időszakra vonatkozó kutatási tervét is. Ha a komplex vizsga sikeres, a hallgató folytathatja tanulmányait és kutatásait a második két évben. Ebben az időszakban nincsenek kurzusok, csak kutatómunkát kell végezni. Általában ennek az időszaknak a végére kell elkészülnie a disszertációnak, és megkezdődhet a védési folyamat. A védésre bocsáthatóság részletes feltételeit, a képzésre vonatkozó további általános szabályokkal együtt a Fizika Doktori Iskola Minőségbiztosítási terve tartalmazza.


Ösztöndíjak, költségtérítés:

A doktori képzés elvégzésére ösztöndíjas és önköltséges formában is lehetőség van. Az ösztöndíjas hallgatók a mindenkori jogszabályoknak megfelelő állami ösztöndíjban részesülnek. Az állami ösztöndíjakat az SZTE saját hatáskörben további általános és kiválósági ösztöndíjakkal egészíti ki, amelyek pályázat útján nyerhetők el. Részletes információk itt találhatók.

Fontos megemlíteni, hogy az Intézetünkben működő legtöbb kutatócsoport részállású kutatóként is alkalmazza a PhD hallgatóit, az ezzel kapcsolatos lehetőségekről érdeklődjetek leendő témavezetőtöknél.

A fentiek mellett az Intézet támogatja doktoranduszait, hogy minél sikeresebben vegyenek részt a különböző kiválósági kutatói pályázatokon, mint például az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjpályázata, további lehetőségekről érdeklődjetek leendő témavezetőtöknél, vagy a lap alján található elérhetőségeken.

Az önköltséges képzésre vonatkozó pontos információkról érdeklődj az alábbi elérhetőségeken.


PhD hallgatói élet, szakmai, kulturális lehetőségek

„Az ELI-ben dolgozni nemcsak izgalmas, de menő is!” – Interjú Trényi-Sárosi Krisztina fizikussal

„Nagyon motiváló, hogy egy olyan lézerrendszeren dolgozhatok, ami a fizika új dimenzióit nyithatja meg” – Interjú Seres Imre lézerfizikussal

Az ELI-ben is hasznosítják PhD-hallgatónk numerikus kísérleteit a magasharmonikus-spektrum minél pontosabb kiszámításához - Interjú Sallai Krisztinával

A külföldi kutatók is érdeklődtek PhD hallgatóink fotoakusztikus témái iránt az olaszországi fizikai konferencián - Interjú Végh Pannával és Fekete Jánossal

Jól hangzó, kihívásokkal telinek ígérkező témát választott Horváth Viktória: OTDK-különdíj és PhD-felvétel lett az eredménye

A fotoakusztikát népszerűsítették az ICTP téli iskoláján Triesztben - Interjú Fekete Jánossal és Gombi Csillával


Ismerd meg volt hallgatóink munkásságát!

Hack Szabolcs fizikus

Fűrész Gábor csillagász

Karsai Márton elméleti fizikus

Szaszkó-Bogár Viktor fizikus


Kapcsolat

Az SZTE TTIK doktori képzéseivel kapcsolatos általános információkért Kolonics Krisztina doktori referenshez fordulhatsz.

A Fizika Doktori Iskolával kapcsolatos speciális kérdések megválaszolásában Dr. Keresztes Zoltán, a Fizika Doktori Iskola titkára lesz segítségedre.


További hasznos linkek a doktori képzéssel kapcsolatban:

Az SZTE Egyetemi Doktori Szabályzata.

Az SZTE Természet- és Műszaki Tudományi Doktori Tanács működési rendje.

Az SZTE Fizika Doktori Iskola adatai (doktori.hu)





Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube