Együttműködéseink

Kutatóintézetek

Ipari kapcsolatok

Az Intézet ipari kutatásokban is aktív szerepet vállal, melyekbe szintén várjuk a tehetséges hallgatók bekapcsolódását. Ezek a cégek egyúttal elhelyezkedési lehetőségeket is kínálnak a nálunk végzett hallgatóknak.

Fontosabb aktív együttműködéseink:

LIGO Tudományos Kollaboráció

A mintegy 100 kutatási intézmény és egyetem több, mint 1000 kutatóját tömörítő nemzetközi kollaboráció tagjaként vesz részt a Gravitációelméleti Kutatócsoport a gravitációs hullámok keresésében a LIGO, Virgo és Kagra lézer-interferometrikus gravitációshullám-detektorok segítségével. A kollaboráció 2015-ben mutatott ki először gravitációs hullámokat. Ezt a teljesítményt Nobel-, Special Breakthrough, Kozmológiai Gruber és egyéb rangos díjakkal jutalmazták. Azóta két gravitációshullám-katalógus látott nyilvánosságot, a hullámok forrásai összeolvadó fekete lyukak és neutroncsillagok. A kollaboráció kidolgozta a Hubble-állandó mérésének új módszerét, valamint elsőként figyelt meg közepes tömegű fekete lyukat. Megerősítette, hogy a gravitációs hullám fénysebességgel terjed. Csoportunk tagságát évente újítjuk, hallgatóink lehetőséget kapnak az adatelemzésbe való bekapcsolódásra.

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Az_SZTE_TALENT_Osztondij_Kivalosagi_Lista_EZUST_minositesu_osztondijasa_Kovacs_Adam

Gratulálunk Dr. Hopp Bélának, intézetünk vezetőjének és oktatójának, aki harmadik alkalommal, a 2013/2014-es, a 2018/2019-es és a 2023/2024-es tanévben is elnyerte az Aranykréta-díjat!

20240619_095039

Nagy volt a sürgés-forgás az elmúlt egy hónapban az SZTE Fizikai Intézetben, ugyanis öt középiskolás csoport is ellátogatott hozzánk, akik az intézetben zajló fizikai kutatásokra voltak kíváncsiak. A lelkes fiatalok laborlátogatásokon vettek részt és előadásokat hallgattak meg és kísérletes bemutatókat tekintettek meg.

Kövess minketinstagramYouTube