Elmeleti_fizikai_izelito_fejlec_800_x_350_keppont

Elméleti fizikai ízelítő

Várunk minden érdeklődőt az "Elméleti fizikai ízelítő" kurzus előadásaira.

A soron következő előadások:


Stephen Hawking öröksége

Stephen Hawking az egyik legnagyobb hatású tudományos személyisége volt az elmúlt fél évszázadnak. Mind ismeretterjesztő, az érdeklődő közvéleményre gyakorolt hatása, mind tudományos iskolateremtő munkássága igen jelentős. Az előadásban tágabb keretekbe ágyazva tekintjük át Stephen Hawking legfontosabb tudományos eredményeit, amelyeket a gravitáció vizsgálatában ért el. Ezek: a szingularitás-tételek, a fekete lyukak termodinamikai leírása, a Hawking-sugárzás és az információ megmaradásának problémája. Megtudjuk azt is, hogy valóban korszakalkotó volt-e Hawking utolsó munkája? Betekintést nyerünk abba is, hogyan kell és hogyan nem szabad a kutatási eredményeket értelmezni.


Előadó: Prof. Dr. Gergely Árpád László

Gergely Árpád László az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének professzora és a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Elméleti Fizikai Osztályának tudományos tanácsadója. Kutatási területei az általános relativitáselmélet, a skalár-tenzor és magasabb dimenziós gravitációelméletek, a fekete lyukak termodinamikája és asztrofizikai környezete, a gravitációs hullámok modellezése és észlelése, a kozmológia, a sötét energia modellek és a gravitáció kvantálása.


Az előadás időpontja: 2024. április 18. csütörtök 17:00-18:30

Helyszíne: SZTE TTIK Fizikai Intézet Bay Zoltán tanterem (Bolyai épület, Szeged, Aradi vértanúk tere 1.)A rekordok statisztikája

Rekord alatt valamilyen tevékenység során elért minden eddigit felülmúló mennyiségi vagy időbeli eredmény értünk. Rekordok születnek a sportban, az időjárással kapcsolatban, beszélünk tőzsdei rekordokról, folyók vízszintjével vagy napfolttevékenységgel kapcsolatos extrém értékekről is. A rekordok statisztikai leírását, az ezekkel kapcsolatos általánosan érvényes összefüggéseket tekintjük át az előadás során. Olyan kérdésekre kapunk választ, hogy adott idő alatt mennyi a rekordok átlagos száma és mekkora a rekordok átlagos élettartama. Arról is szót ejtünk, hogy hogyan lehet ezt a statisztikai ismeretet a pénzügyi kockázatok kezelésénél is felhasználni.


Előadó: Dr. Iglói Ferenc

Iglói Ferenc Széchenyi-díjas fizikus emeritus professzor az SZTE Fizikai Intézetében és kutató professzor emeritus a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpontban. Kutatási területe a statisztikus fizika és elméleti szilárdtestfizika. Jelenleg a Fizikai Szemle című folyóirat főszerkesztője.


Az előadás időpontja: 2024. május 2. csütörtök 17:00-18:30

Helyszín: SZTE TTIK Fizikai Intézet Bay Zoltán tanterem (Bolyai épület, Szeged, Aradi vértanúk tere 1.)Háromtest-probléma

Az előadáson származtatjuk az általános háromtest-probléma egyensúlyi megoldásait. A stabil megoldások esetében néhány csillagászati példát említünk.


Előadó: Dr. Keresztes Zoltán

Keresztes Zoltán egyetemi docens az SZTE Elméleti Fizikai Tanszékén, kutatási területe a gravitációelmélet.


Az előadás időpontja: 2024. május 16. csütörtök 17:00-18:30

Helyszín: SZTE TTIK Fizikai Intézet Bay Zoltán tanterem (Bolyai épület, Szeged, Aradi vértanúk tere 1.)

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minketinstagramYouTube