20220208_nanoplazmonika

Nívós eredmények a Nanoplazmonika Kutatócsoporttól

A kutatócsoport tagjai és szakmai együttműködő kollégáik a széles körben alkalmazható nemesfém-nanorezonátorok hatásainak optimalizálási lehetőségeit vizsgálták.

Januárban két nívós folyóiratcikk is megjelent az Intézetünk Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén működő Nanoplazmonika Kutatócsoport munkatársainak eredményeiből. Az elméleti tanulmányok tárgya 10-100 nm nagyságrendű nemesfém-nanorezonátorok hatásainak optimalizálása. Arany nanorudak és nanohéjak optimalizált eloszlása lehetővé teszi, hogy két, egymással szemben haladó rövid impulzus egyenletes felfűtést eredményezzen dúsított céltárgyakban. A nanorezonátorok gyémánt-kristály magjában elhelyezett színcentrum-mintázatok erősített szupersugárzó fényforrásként működnek. Ezen nanostruktúrák a plazmonikus tér extrém erősítésére, továbbá kvantuminformatikai alkalmazások céljaira és nemklasszikus fény generálására is kiválóan alkalmasak.


A két Open Access tanulmány az alábbi linkeken érhető el:

https://link.springer.com/article/10.1007/s11468-021-01571-x

https://www.mdpi.com/2079-4991/12/3/352





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Sulyok_Tamas_es_Szabo_Gabor_a_parlamentben_a_Szechenyi-dijak_atadasakor._Foto_MTI

Állami elismeréseket adtak át március 15., nemzeti ünnepünk alkalmából az Országházban március 14-én. A Szegedi Tudományegyetemről is többen vehettek át rangos kitüntetéseket. Széchenyi-díjat kapott Prof. Dr. Szabó Gábor fizikus, az ELI ALPS ügyvezető igazgatója, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült Dr. Törőcsikné Dr. Görög Márta, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. Szintén Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerte el az államfő Dr. Földesi Irén belgyógyász, klinikai farmakológus, a Szentesi Multidiszciplináris Centrum diabetológus főorvosa több évtizedes munkáját.

Kövess minket



instagramYouTube