fiznap

Szegedi Fizika Napja

Az idei évben január 28-án szombaton 9-14 óra között kerül megrendezésre a Szegedi Fizika Napja, melynek ezúttal az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont. A rendezvényen számos izgalmas programmal készülünk a fizika iránt érdeklődőknek.

Az előadások sorát 9:30-kor Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI ALPS ügyvezetőjének megnyitójával kezdjük. Az első előadást 9:40-kor Prof. Dr. Benedict Mihály tartja Fizikai Nobel-díj 2022: Összefonódott állapotok a kvantumoptikában címmel, majd 10:20-tól Dr. Divéki Zsolt választ ad arra: Hogyan kacsint egy elektron? Az előadássorozatot 12 órakor Dr. Geretovszky Zsolt folytatja, aki a 3D nyomtatás a tudomány szolgálatában című előadását mutatja be. Dr. Vizsnyiczai Gaszton pedig 12:40-kor a Lézeres nyomtatás és optikai csapdázás mikrovilága témába vezeti be az érdeklődőket, mely előadás után, 13:10-kor az ELI ALPS Művészet a tudományban című pályázatának eredményhirdetése és díjátadója következik.

E programokat a Kutatóintézet konferenciatermében tartjuk.


Míg az előadások mindenki számára nyitottak, addig Dr. Czirják Attila A kvantumfizika alapjai: a Stern-Gerlach kísérlettől a Dirac-bracketig című egyetemi mintaórája kimondottan a fizika iránt mélyebben érdeklődő középiskolás diákoknak szól. Az egyetemi mintaóra előzetes regisztrációhoz kötött, melyre ide kattintva van lehetőség:

Regisztráció a kvantumfizika alapjai c. egyetemi mintaórára


Szintén előzetes regisztrációhoz kötöttek a vezetett látogatásaink.

 • Dr. Huszár Helga, Csóka Gábor, Spalek Dávid Ismerd meg, hogyan teszteljük a modern belső égésű motorokat - látogatás a motorfékpadhoz című programjára a következő időpontokból lehet választani:
  9:40-10:10 (regisztráció), 10:30-11:00(regisztráció), 11:20-11:50 (regisztráció), 12:10-12:40 (regisztráció)
 • Horváth Vera az ELI ALPS működésébe kalauzolja a résztvevőket, az ELI Fókusz Interaktív Látogatói Terének bemutatója: mire fókuszál az ELI? című programján. A következő turnusokra lehet regisztrálni:
  10:40-11:10 (regisztráció), 11:20-11:50 (regisztráció), 12:00-12:30 (regisztráció), 12:40-13:10 (regisztráció)

A vezetett látogatások kezdő időpontjában a Kutatóintézet recepciójánál van a gyülekező.


Fontos: a mintaórára és a vezetett látogatásokra történő regisztrációs lehetőségek január 25-én (szerda) 12:00 órakor zárulnak!


A rendezvényen 9:00 és 14:00 között standos bemutatókkal is várjuk az érdeklődőket a konferenciaterem körüli kiállító téren, ahol a kiállítók a fizika tudományos és ipari alkalmazásáról adnak információt, illetve izgalmas kísérletekbe is betekintést engednek.

A kiállítók:

 • Asztrofizikai Kutatócsoport
 • Nanoplazmonika Kutatócsoport
 • Advanced Optical Imaging csoport
 • Elméleti fény-anyag kölcsönhatási Kutatócsoport
 • Fény-anyag Kölcsönhatási Kutatócsoport
 • Fotoakusztikus Kutatócsoport
 • Gravitációelméleti Kutatócsoport
 • Lézeres Aeroszol Kutatások Kutatócsoport
 • Nano- és Mikromegmunkálás Kutatócsoport
 • Szegedi Biológiai Kutatóközpont
 • Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet
 • JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézet
 • ELI-ALPS
 • Semilab

A standok között a Fizikai Intézet is megtalálható lesz, ahol az aktuális képzéseinkről kaphatnak információt az érdeklődők, illetve a 2024 szeptemberétől induló fizikus-mérnök szakot is bemutatjuk.


A Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetése 14 órakor kezdődik Prof. Dr. Zimányi László (ELFT) és Prof. Dr. Hopp Béla (SZTE Fizikai Intézet) megnyitójával, majd Ignácz Ferenc látványos kísérletes bemutatóját (FizShow) tekinthetik meg a látogatók, hideg-meleg kísérletek témájában. A bemutatót követően 14:50-kor kihirdetjük a verseny eredményeit és átadjuk a díjakat, amelyeket a versenyt szervező Eötvös Loránd Fizikai Társulat és az SZTE Fizikai Intézet mellett az ELI ALPS, a Semilab és a MATFund Alapítvány ajánlott fel.


Akinek van Instagram profilja, ne hagyja otthon a telefonját, ugyanis a programokon elhangzott ismeretekhez kapcsolódóan játékra invitáljuk a látogatókat, akiknek értékes nyereményekben lehet részük!


PLAKÁT (SZÍNES)


Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet címe: 6728 Szeged, Wolfgang Sandner utca 3.