Borito_Spal92_physics_astronomy_mathematics_university_study_dark_blue_1962834f-dc75-468b-b058-d2db0ca7c215

A gammakitörések kutatásával ért el szép helyezéseket a középiskolás Vig Zsófia a TDK-n és OTDK-n

Vig Zsófia, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola végzős tanulója első helyezést ért el az intézetünkben megrendezett helyi TDK-n a középiskolások között, az OTDK-n pedig bronz minősítést szerzett a "Gammakitörések" című munkájával. Zsófiával - aki tanulmányait ősztől az SZTE TTIK Fizika alapszakán tervezi folytatni - a kutatási témájáról, a kutatás és a verseny során szerzett tapasztalatairól és jövőbeli terveiről beszélgettünk.


Kérlek, mesélj a kutatási témádról! Mit vizsgáltál a kutatásaid során és miért pont ezt a témát választottad?


Kutatásom során a gammakitörések témáját jártam körül, minél több tulajdonságukat felfedve és kapcsolatot teremtve az egyes kitörések között.

A gammakitörések hatalmas energiájú égi jelenségek, amelyek elsősorban gammasugárzást, de részben más hullámhosszú sugárzásokat is kibocsátanak. A kitörés által egy felvillanó fényt érzékelhetünk az égbolton, amely legtöbb esetben pár másodpercig tart, de van, amelyik ennél hosszabb, vagy akár még rövidebb is lehet.

Létrejöttük körülményeire a tudósok a mai napig magyarázatot keresnek. Képlékeny és sok kérdést rejtő témakör, így számomra nagyon különlegesnek bizonyult. Emiatt választottam ezt a témát.


Mi motivált arra, hogy középiskolásként jelentkezz a TDK-ra, mik voltak a céljaid?


Speciális fizika tantervű osztályba járok, így a négy év folyamán sok fizikaversenyen voltam már. Csiszár Imre tanár úr (fizikatanárom) ajánlotta nekem ezt a versenyt is, és mivel még ilyen típusú megmérettetésen nem vettem részt, így felkeltette az érdeklődésemet. Szerettem volna csillagászattal foglalkozni, ez okból segített Dr. Szalai Tamással (az SZTE Fizikai Intézet csillagászával) felvenni a kapcsolatot, akinek a mentoráltjává váltam. A felkészülésem során célom volt közelről megismerni egy olyan témakört, amiről odáig még nem tanultam. Szerettem volna leírni minden információt, amit a közös munkánk alatt elsajátítottam, s ezáltal egy olyan anyagot írni, amit, ha később visszaolvasok, ugyanazt az átfogó képet és élményt kapjam, mint akkor, amikor még a tanulási folyamatom tartott. Ennek az eredménye lett a TDK-ra beadott pályamunkám, illetve a bővített változata, amely az OTDK-ra készült.


Mit tanultál a TDK-ra és az OTDK-ra való felkészülésből? Milyen kihívásokkal találkoztál a kutatási folyamat, a dolgozat megírása és a prezentációra való felkészülés során?


Nagyon sok mindent tanulhattam Dr. Szalai Tamással eltöltött munkánk során, azaz a kutatási folyamatban. Főként azt, hogy szerintem majdnem minden készség elsajátításánál az számít legjobban, hogy mennyi időt szánunk rá és mennyi munkát fektetünk bele. Meg kellett tanuljam, hogy hogyan fogalmazzak tudományos szövegeket, és azt, hogy hogyan adjam elő azt másoknak. A források jórésze csak angol nyelven volt elérhető, a TDK után (az OTDK-ra való készüléskor) pedig már szinte csak egyetemi szintű anyagot dolgoztam fel. Nekem ezek jelentettek kihívást.


Vig_Zsofia

Vig Zsófia előadása az SZTE TTIK Fizikai Intézet helyi TDK-ján, 2022. november 24-én.Milyen benyomások értek a helyi és az országos versenyen, hogy érezted magad? Hogyan álltatok egymáshoz a versenytársaiddal és milyen visszajelzéseket kaptál a bírálóktól?


Nagyon jól éreztem magam mindkét versenyen. Számomra meglepő volt, hogy a versenyzők nagyon barátságosak voltak egymással, nem igazán volt rivalizálás. A helyi fordulón, illetve az országos versenyen, amelyet Veszprémben rendeztek, megismerkedhettem velem azonos korú, hasonló érdeklődési körű fiatalokkal és új barátságokat köthettem.

A bírálók rámutattak arra, hogy miben fejlődhetnék még, mik azok, amiket ki kell javítani az anyagomban, ezen még folyamatosan dolgozom. Ami számomra nagyon sokat jelentetett, az az, hogy a bírálók megemlítették, hogy a versenyre elkészült anyagomat érdemes lenne valamelyik tudományos ismeretterjesztő folyóiratban publikálni.


A helyi TDK-n arany, az OTDK-n bronz fokozatot értél el. Hogyan élted meg, hogy mindkét versenyen dobogós helyezést értél el?


Nagyon örültem nekik, viszont meglepetésként ért. Nyilván, mint mindenki, nyerni szerettem volna én is, de a helyi fordulón csak arra törekedtem, hogy élvezzem az előadásomat és azt, hogy másokat is „beavathatok” a kutatási témámba. Nagyon sok munkát raktam bele a TDK-ba és az OTDK-ba, és kiváló felkészítést kaptam, ami meg is hozta a gyümölcsét.


Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Hol, milyen szakon szeretnéd folytatni a tanulmányaidat? Szeretnél a jövőben is ezzel a kutatási témáddal foglalkozni?


Igen, szeretnék a jövőben is ezzel a kutatási témával foglalkozni, sajnos az érettségi időszak miatt mostanában nem sok időm jutott rá, de ahogy végzek vele, szeretném a gammakitörésekkel kapcsolatos kutatásaimat folytatni. A felvételi jelentkezésemet az SZTE TTIK Fizika alapszakára adtam be, itt szeretném folytatni a tanulmányaimat.


Mit tanácsolnál diáktársaidnak, akik szintén érdeklődnek a kutatás, a tudományos versenyek iránt?


Ha kutatásban szeretnétek részt venni, akkor érdeklődjetek kutatócsoportoknál, a tudományos versenyekre való felkészülés lehetőségét pedig szerintem a szaktanároknál keressétek. Ha belevágtok, akkor lépésről lépésre haladjatok és ne adjátok fel! Hiszen nincsen nehéz vagy könnyű feladat, csak megértett és meg nem értett.


Sok sikert kívánunk a felvételihez!