SZTE FI 2023. június

2023. június 29.

Gondoltad volna, hogy a fizikusok a pénzügyi világban is elhelyezkedhetnek elemzőként és szoftverfejlesztőként? Szaszkó-Bogár Viktor, az SZTE-n végzett fizikus, a szegedi Superfund Research Kft.-nél fejleszt pénzügyi elemző rendszereket, mely munkájához szükséges készségeket, tudást és látásmódot a fizikusképzés során sajátította el. Viktor a vele készült interjúban részletesen beszámol elemzői munkájáról, és hasznos tanácsokkal látja el a pályakezdő fizikusokat és a fizika szakra jelentkező középiskolásokat is.

2023. június 23.

Horváth Viktória, az SZTE Fizikai Intézet PhD hallgatója is részt vett Veszprémben az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióján Veszprémben, a Pannon Egyetemen. A verseny Anyagtudomány tagozatában „Szikra plazmákban előállított egy- és kétkomponensű nanorészecskéken alapuló SERS szubsztrátok előállítása és összehasonlítása” című dolgozatával különdíjban részesült. Viktóriával a versenyen szerzett tapasztalatairól, illetve az OTDK és a PhD kutatásának kapcsolatáról beszélgettünk.

2023. június 21.

A Semilab egy olyan, szegedi telephellyel is rendelkező high-tech fejlesztő cég, amely meghatározó globális piaci részesedéssel bír a félvezetők méréstechnikájának piacán, a napelemiparban és a kijelzőiparban egyaránt. Olyan optikai, illetve elektromos elven működő mérőberendezéseket gyárt és fejleszt, amelyeket a különböző gyártási folyamatok ellenőrzésében és új iparági megoldások kutatás-fejlesztésében világszerte alkalmaznak. A cég sikeréhez fizikusok is hozzájárulnak, köztük a nálunk fizikusként végzett Csonti Katalin, Horváth Mercédesz és Cseszkóné László Alexandra. Megkértük a hölgyeket, hogy meséljenek a Semilabnál végzett munkájukról, a helytálláshoz szükséges kompetenciákról és üzentek is a fizika iránt érdeklődő fiataloknak.

2023. június 19.

A hallgatóink mindennapjait bemutató kisfilm Intézetünk youtube-csatornáján elérhető.

2023. június 15.

Vig Zsófia, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola végzős tanulója első helyezést ért el az intézetünkben megrendezett helyi TDK-n a középiskolások között, az OTDK-n pedig bronz minősítést szerzett a "Gammakitörések" című munkájával. Zsófiával - aki tanulmányait ősztől az SZTE TTIK Fizika alapszakán tervezi folytatni - a kutatási témájáról, a kutatás és a verseny során szerzett tapasztalatairól és jövőbeli terveiről beszélgettünk.

2023. június 12.

„Mit és hol dolgozhat egy fizikus?” – merülhet fel a kérdés a fizika iránt érdeklődő diákokban. Igyekszünk segíteni a kérdés megválaszolásában, ezért megkérdeztünk két nálunk végzett fizikust, Eszenyi Tamást és Varga Attilát, akik már hosszú évek óta a holland tulajdonú, algyői Hobré Laser Technology Kft.-nél dolgoznak. A cég egy olyan fotoakusztikus elven mérőműszert fejleszt, amit a földgáz- és olajiparban használnak. A mérőműszer fejlesztése az SZTE Fizikai Intézet fotoakusztikus laborjában kezdődött több mint 20 évvel ezelőtt, azóta pedig a világ számos pontján használják gázkoncentráció nagy pontosságú mérésére. Hogyan hasznosítható a fizikatudás egy ilyen cégnél? Attila és Tamás válaszaiból kiderül.

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Ignácz Ferenc, az SZTE Fizikai Intézet mesteroktatója.

Május 24-én és 25-én tartja a tanév utolsó, összefoglaló KísérletEST bemutatóját Ignácz Ferenc mesteroktató az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston előadótermében, szeptembertől pedig érkezik majd a folytatás. A népszerű fizikus évek óta celebrálja kísérleti „showműsorait” a Szegedi Tudományegyetem vonzáskörzetében. Mostanra már felismerik az utcán a diákok.

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

Kövess minketinstagramYouTube