SZTE TTIK Fizikai Intézet hírlevele (2023. április)

Híreink

Ezúton meghívjuk Önöket és Tanítványaikat az alábbi programjainkra:


  • Ignácz Ferenc mesteroktató következő kísérletes előadása: "KísérletEst: Forog-e a Föld? Látványos mechanikai és hőtani kísérletek"

Kivételesen az előadás csak szombati időpontban kerül megtartásra:

 

2023. április 15. (szombat) 11 órától.

 

Helyszín: SZTE TTIK Fizikai Intézet, 6720 Szeged, Dóm tér 9. I. em. Budó előadóterem

 

Amennyiben csoporttal jönnek, akkor kérjük Önöket, hogy legyenek szívesek előzetesen Ignácz Ferenc mesteroktatónak jelezzék az:

ignacz@physx.u-szeged.hu

e-mail címen, hogy körülbelül hány fővel érkeznek. Egyéni résztvevőktől nem kérünk visszajelzést.

 

Előre is köszönjük!

 

 

  • A "Játsszunk fizikát! - Eötvös Loránd emlékére kísérletes diákverseny" eredményhirdetése 2023.04.21-én, pénteken 15.00-tól lesz az SZTE Fizikai Intézetének Budó Ágoston tantermében (Szeged, Dóm tér 9.). Előadást tart Prof. Dr. Horváth Dezső (SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék), majd a verseny legötletesebb és legszorgalmasabb résztvevői bemutatják megoldásaikat. A díjakat átadja Prof. Dr. Hopp Béla, az SZTE Fizikai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

  • INTÉZMÉNYLÁTOGATÁSI LEHETŐSÉGEK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK AZ SZTE TTIK FIZIKAI INTÉZETÉBEN:

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet különböző programokat kínál mind a környékbeli, mind az osztálykirándulás keretében érkező iskolai csoportoknak. A csoportok fogadásának feltétele egy előzetes regisztráció:

 

  https://www.physx.u-szeged.hu/fizika-intezet/kozepiskolaknak/intezmenylatogatasi

 

 

  • VIDEÓAJÁNLÓ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIRE VALÓ FELKÉSZÜLÉSHEZ

Emelt szintű érettségire készülnek diákjai fizikából? Az alábbi, az SZTE TTIK Fizikai Intézet által is ajánlott videó a segítségükre lesz! Tóth Károly az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola fizika szakos tanára előadásában az írásbeli érettségi vizsgán előforduló típusfeladatokkal kapcsolatban ad hasznos tanácsokat:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Xl3At2-to_4&list=PLoJAjWnl0rn6V3Jm2IykYdx1CAdXyxQOw&index=8

 

Az SZTE Alma Mater csatornáján további hasznos videókat találnak, többek között a matematika és egyéb természettudományos emelt szintű érettségikre való felkészüléshez!





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minket



instagramYouTube