cat08599

A külföldi kutatók is érdeklődtek PhD hallgatóink fotoakusztikus témái iránt az olaszországi fizikai konferencián

Végh Panna és Fekete János PhD hallgatók képviselték az SZTE Fizikai Intézet Fotoakusztikus Kutatócsoportját a C-PASS, azaz a Photonics for Advanced Spectroscopy and Sensing elnevezésű konferencián. Az egyhetes, Olaszországban megrendezett konferencián szerzett tapasztalataikról kérdeztük őket.


Meséljetek a C-PASS konferenciáról! Milyen rendezvény volt ez pontosan?


János: Ez a konferencia először került megrendezésre az olaszországi Castellaneta Mariana-ban. Ez egy nagyon pici település a tengerparton, egy hetet töltöttünk ott szeptemberben. A nemzetközi konferencia neve C-PASS, a „Photonics for Advanced Spectroscopy and Sensing” rövidítése. A célja az volt, hogy összehozza az ipar és a tudomány szereplőit, akik a fotonika, a lézerek és az optikai spektroszkópia területén tevékenykednek. Mondhatni, mi mindkét terület képviselői vagyunk, hiszen a tudományt felhasználva fejlesztünk mérőműszert az ipar számára. Tavaly részt vettem a legnagyobb, fotoakusztikus és fototermális jelenségekkel foglalkozó konferencián, és annak a levelezőlistáján küldte szét a szervező a C-PASS felhívását, így értesültem a lehetőségről.


Panna: Én pedig Janin keresztül értesültem a C-PASS konferenciáról. A szervezők azon túl, hogy nagy figyelmet fordítottak a tudományos színvonalra, igyekeztek olyan helyszínt választani, ahol az előadások után a résztvevők kellemesen tölthetik el az idejüket és akár a tengerparton pihenhetik ki a konferencia fáradalmait. Szeptember 3-án vasárnap érkeztünk a konferenciahotelbe, aznap este egy Welcome Party keretein belül már lehetőségünk volt találkozni a többi résztvevővel. Az előadások a megnyitó után hétfő reggel kezdődtek és péntekig tartottak, minden nap 2-3 szekció került megrendezésre. Így az egy hét alatt rengeteg érdekes előadást hallhattunk.

 Kepernyokep_2023-11-03_135014




Milyen motivációból vettetek részt a konferencián?


János: Azért gondoltam, hogy érdemes lenne elmenni, mert a konferencia témája az optikai mérési módszerek bemutatása volt, azon belül is különös szerepet kapott a gázkoncentráció-mérés és annak alkalmazási lehetőségei. Ez teljesen egybevág a Fotoakusztikus Kutatócsoportban végzett tevékenységünkkel, így különösen hasznosnak ígérkezett. Mivel a vezetőnk, Bozóki Zoltán professzor úr is érdekesnek találta a konferenciát, így támogatta a részvételünket. Mindemellett találtam korábban egy számomra nagyon érdekes cikket egy korrekciós eljárásról, aminek a szerzői is ott voltak. Azért is szerettem volna menni, hogy velük is találkozhassak.


Panna: Bár vannak más, a fotoakusztikus spektroszkópiát is érintő tematikájú konferenciák, általában ezeken csak 1-2 szekció az, ami szorosan kapcsolódik a kutatási területünkhöz. Itt már a konferencia meghirdetésénél látszódott, hogy sok olyan előadás várható, ami a mi kutatási témánkba vág. Ráadásul láttuk, hogy olyan kutatók is részt fognak venni, akikről azt gondoltuk, hogy a hasonló irányban végzett sok éves munka alapján érdekes és számunkra is hasznos tapasztalatokról fognak beszámolni.

 


Milyen kutatási eredményeket mutattatok be a résztvevőknek?


Panna: Kutatási témámmal, a fotoakusztikus jelkeltési mechanizmusok elméleti és kísérleti vizsgálatával még a mesterképzés során kezdtem foglalkozni, ez adta a jelenlegi kutatásom alapjait. A konferencián azzal kapcsolatos eredményeimet mutattam be poszter formájában, hogy miként befolyásolják a mért gázminta termikus és akusztikus tulajdonságai a fotoakusztikus rendszer érzékenységét. A poszterszekció során számos tapasztaltabb kutatóval is volt lehetőségem beszélni az eredményeimről, akiktől pozitív visszajelzéseket kaptam, mások szerint is érdekes a kutatási irányom, ami még további lehetőségeket is rejt magában.


János: Én előadást tartottam egy olyan mérésből, amely során a földfelszín és a levegő közötti vízcserét mértük.


IMG_0313R



Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok a rendezvénynek köszönhetően?


János: Szerintem egy elég jó konferencia volt, a szervezés is nagyon jó volt, a helyszín ahol voltunk nagyon tetszett, a program pedig nem volt feszített. Viszonylag sok emberrel tudtunk beszélni, azokkal a regensburgi kollégákkal is elég jó kapcsolatba kerültünk, akik az említett cikket írták, ráadásul az együttműködésre is nyitottak. Megismerkedtünk több olasz kutatóval is, akiknek rövidesen megjelenik egy cikke a mi témánkban, ez rendkívül érdekes lehet a számunkra. Rengeteg olyan előadás volt, ami a mérések kivitelezése szempontjából fontos eszközöket mutatott be, az itt szerzett tapasztalatokat a saját kutatásunkban is fel tudjuk majd használni. A mi eredményeink iránt is érdeklődtek, főleg a regensburgi kollégák kérdeztek Panna poszteréről, mert őket is hasonló problémák foglalkoztatják.

 

Panna: Igen, nagy motivációt adott a további kutatásaimhoz, hogy a külföldi kutatók is hasznosnak és érdekesnek találták a témám. Így a konferencia során sok értékes tapasztalatot szereztünk, lehetőségünk volt megismerni a terület legújabb tudományos eredményeit és kutatási irányait. A résztvevők barátságosak voltak, nagyon sok fiatal kutató jelent meg a konferencián, akikkel sikerült jó kapcsolatot kialakítani. Összességében úgy gondolom, hogy egy nagyon pozitív élmény volt ez a hét.





Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

Kövess minket



instagramYouTube