SZTE FI 2023. november

2023. november 29.

Mi motivál egy kutatót és hogyan éli meg a kudarcokat? Seres Imre, az SZTE Fizikai Intézet volt hallgatója, az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet munkatársa nemcsak a lézeres vizsgálatok részleteibe, hanem a kutatás lelki oldalába is betekintést enged a vele készült interjúban.

2023. november 22.

Az elmúlt időszakban számtalan cikk és előadás témája volt az attoszekundumos fizika, hiszen ez a tudományterület adta az alapját az idei fizikai Nobel-díjnak. De hogyan is kapcsolódik az attoszekundumos fizika Szegedhez? Dr. Varjú Katalin fizikus, az SZTE Fizikai Intézet docense évekkel ezelőtt a Nobel-díjas Anne L’Huillier munkatársaként ismerkedett meg az attofizikával, mára pedig a szegedi ELI ALPS, az attoszekundumos tudomány nemzetközi fellegvárának a tudományos igazgatója. Az attofizikáról, Anne L’Huillier-vel való kapcsolatáról és az ELI-ben zajló kutatásokról kérdeztük.

2023. november 20.

Nagy Péter 2023 nyarán szerezte meg alapképzésen fizikus diplomáját. Ezután Péter felvételt nyert a LASCALA (Specialized in Large Scale Facilities in Accelerators and Lasers) nemzetközi mesterképzés programra, amely lényege, hogy a hallgatók minden félévben más egyetemen tanulnak, a franciaországi Paris-Saclay Egyetemen, a svédországi Lundi Egyetemen, az olaszországi La Sapienza Egyetemen vagy a Szegedi Tudományegyetemen. Volt hallgatónk lassan túl van a mesterképzés első félévén Franciaországban, interjúnkban az eddig szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

2023. november 15.

A Nobel-díjat érő attoszekundumos fizika elméleti hátterével foglalkozik kutatásában Sallai Krisztina, az SZTE Fizikai Intézet PhD-hallgatója. Krisztina minden lehetőséget megragad a szakmai fejlődésre, például az ELI-ben is dolgozik részmunkaidőben, és nemrég egy Szicíliai iskolán is részt vett. Ezekről a tapasztalatairól kérdeztük.

2023. november 06.

Végh Panna és Fekete János PhD hallgatók képviselték az SZTE Fizikai Intézet Fotoakusztikus Kutatócsoportját a C-PASS, azaz a Photonics for Advanced Spectroscopy and Sensing elnevezésű konferencián. Az egyhetes, Olaszországban megrendezett konferencián szerzett tapasztalataikról kérdeztük őket.

2023. november 06.

A Magyar Tudomány Ünnepe nyitóeseménye alkalmából Akadémiai életműdíjat vehetett át intézetünk professor emeritusa, Dr. Iglói Ferenc.





Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Screenshot_from_2023-10-09_17-44-45

A következő alkalomra - "Látványos kísérletek az elektromágnesség és atomfizika témaköreiből" - 2024. április 26-án (péntek) 16 órától, az ismétlésre 27-én (szombat) 11 órától kerül sor.

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

Kövess minket



instagramYouTube