SZTE FI 2024. február

2024. február 19.

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

2024. február 09.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára. Hat héten keresztül, kéthetenként egy-egy tudománytörténeti kérdést és három-három megoldandó kísérleti feladatot közlünk. Az első forduló kiírása már elérhető IDE kattintva, melyre a megoldásokat február 19-ig várjuk.

2024. február 05.

Zsúfolásig megtelt az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet konferenciaterme február 3-án délelőtt, hiszen nem mindennapi élményben volt részük a fizika iránt érdeklődőknek: Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus körülbelül háromnegyed órás élő bejelentkezésében közérthető és átfogó képet adott a kutatásairól, bemutatta az általa vezetett németországi "Max Planck Institute of Quantum Optics" laborját és a közönség kérdéseire is válaszolt. A résztvevők Szabó Gábortól megtudhatták miért éri meg fizikusnak lenni, Varjú Katalin az ELI ALPS-ban folyó kutatásokba engedett betekintést, Paragi Gábor a molekulák számítógépes modellezéséről beszélt, Czirják Attila a kvantumfizika témájában tartott egyetemi mintaórát, Ignácz Ferenc pedig látványos fizikai kísérleteket mutatott be. Az előadások mellett a standos bemutatók során a résztvevők megismerkedhettek az SZTE Fizikai Intézet kutatócsoportjainak munkájával és a fizika ipari alkalmazásának lehetőségeivel is, így nagyobb rálátást szerezhettek a fizika elképesztő sokszínűségére. Az érdeklődők vezetett látogatások során körbejárhatták az ELI ALPS épületét, izgalmas és interaktív fizikai játékokat próbálhattak ki, és még arra is fény derült, milyen fejlesztések tesztelésére használják a motorfékpadot. A Budó verseny 11. és 12. osztályos helyezettjei pedig egy „beöltözős” laborlátogatást kaptak ajándékba Varjú Katalin tudományos igazgató vezetésével, ahol egy órára igazi ELI-s kutatónak érezhették magukat.

2024. február 05.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád Vármegyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete 3 fordulós versenyt hirdet fizikai kísérletekből általános és középiskolás diákok számára.

Tanulmányi hírek

TDK_tavasz

Várjuk hallgatóink jelentkezését a tavaszi helyi TDK konferenciára.

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

Friss hírek

Dr. Osvay Károly, az SZTE Lézeres Transzmutációs Nemzeti Laboratórium vezetője a Fizikai Intézet TeWaTi lézeres laborjában.

Az SZTE transzmutációs projektjében Dr. Osvay Károly és kutatócsoportja igazolta, hogy lehetséges a lézeres neutronelőállítás. Az a kérdés azonban még nyitott, hogy kísérletileg elérhető-e az a neutronhozam, ami egy szubkritikus reaktor működtetéséhez, és benne a transzmutációhoz elegendő. Csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemre és az ELI ALPS-ba érkezik a téma támogatója, a Nobel-díjas Gérard Mourou fizikus, akit elkísérnek a Transmutex genfi nukleáris mérnöki cég szakemberei is.

dron2

Az SZTE TTIK Fotoakusztikus Kutatócsoport munkatársai egyik kutatási projektjükben a légköri károsanyag-koncentráció méréséhez fejlesztenek műszert és végeznek méréseket. A mérésekhez egy napjainkban igazán innovatív módszert használnak: drónra szerelik a műszerüket. A drónhasználat viszont szigorú szabályokhoz kötött, ezért drónpilóta-oktatáson vett részt a csoport öt kutatója. A képzés során szerzett tapasztalataikról és a kutatásukról kérdeztük a résztvevőket.

Kövess minketinstagramYouTube