_DSC3073

„Már biztosan tudom, hogy a fizika lesz életem hivatása.” – A fizika sokszínűségébe adott betekintést a Szegedi Fizika Napja

Zsúfolásig megtelt az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet konferenciaterme február 3-án délelőtt, hiszen nem mindennapi élményben volt részük a fizika iránt érdeklődőknek: Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus körülbelül háromnegyed órás élő bejelentkezésében közérthető és átfogó képet adott a kutatásairól, bemutatta az általa vezetett németországi "Max Planck Institute of Quantum Optics" laborját és a közönség kérdéseire is válaszolt. A résztvevők Szabó Gábortól megtudhatták miért éri meg fizikusnak lenni, Varjú Katalin az ELI ALPS-ban folyó kutatásokba engedett betekintést, Paragi Gábor a molekulák számítógépes modellezéséről beszélt, Czirják Attila a kvantumfizika témájában tartott egyetemi mintaórát, Ignácz Ferenc pedig látványos fizikai kísérleteket mutatott be. Az előadások mellett a standos bemutatók során a résztvevők megismerkedhettek az SZTE Fizikai Intézet kutatócsoportjainak munkájával és a fizika ipari alkalmazásának lehetőségeivel is, így nagyobb rálátást szerezhettek a fizika elképesztő sokszínűségére. Az érdeklődők vezetett látogatások során körbejárhatták az ELI ALPS épületét, izgalmas és interaktív fizikai játékokat próbálhattak ki, és még arra is fény derült, milyen fejlesztések tesztelésére használják a motorfékpadot. A Budó verseny 11. és 12. osztályos helyezettjei pedig egy „beöltözős” laborlátogatást kaptak ajándékba Varjú Katalin tudományos igazgató vezetésével, ahol egy órára igazi ELI-s kutatónak érezhették magukat.

_DSC3326

Virtuális laborlátogatás

Fotó: Balázs Gábor, ELI ALPS


A színes programkínálattal az volt a fő célunk, hogy a fizika iránt érdeklődő középiskolások betekintést nyerhessenek a fizika szerteágazó világába, megismerhessék a számukra legérdekesebb területeket és segítsünk nekik eldönteni, hogy fizika szakon folytassák-e a tanulmányaikat. Kíváncsiak voltunk, hogy elértük-e a célunkat, ezért megkérdeztünk négy résztvevőt, miért jöttek el a Fizika Napjára, mely programok tetszettek nekik leginkább és mi az, amiért hasznos volt számukra a részvétel.

 

Milyen motivációval jöttek el a Fizika Napjára a résztvevők?

 

A megkérdezett fiatalok döntően azért vettek részt a Fizika Napja programjain, hogy betekintést nyerhessenek a fizikai kutatásokba és a felvételivel kapcsolatos információkat szerezzenek. Például a 12. osztályos, hódmezővásárhelyi gimnáziumba járó Noel tudja, hogy fizikusként szeretne elhelyezkedni. Elmondta, hogy:


„azért jöttem el a Fizika Napjára, hogy egyetemi felvételi jelentkezés előtt biztos legyek abban, hogy jó pályát választok.”


A szintén hódmezővásárhelyi végzős gimnazista, Kristóf szintén biztos abban, hogy fizikus szeretne lenni, őt az elméleti fizika érdekli leginkább. Ő azért is jött el a rendezvényre, mert:


„meg akartam tudni, milyen kutatási területekkel foglalkoznak az SZTE-n és az is fontos volt számomra, hogy első kézből kaphassak visszajelzést a kutatóktól, hogy miként is dolgozik egy fizikus.”


A 10. osztályos mezőberényi gimnazista, Eszter pedig már tavaly is részt vett a Fizika Napján, aki elárulta, hogy:


„a tavalyi évben a fizika olyan ágait is megismerhettem, amiről nem is gondoltam volna, hogy ilyen komoly kutatások folynak benne. Idén azért jöttem el újra, mert azóta több háttértudást is szereztem a témában, és úgy éreztem, még többel mehetek majd haza. :))”


De nemcsak gimnazisták látogattak el a rendezvényre, hanem fizikushallgatóink közül is többükkel találkoztunk. Például az egyik elsőéves diákunk a Fizikai Intézet kutatócsoportjainak munkájára volt kíváncsi, hiszen fel szerette volna mérni, hogy a jövőben milyen kutatási témák közül választhat, de Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus előadását is mindenképp meg akarta nézni.


_DSC3340

Távcsöves bemutató

Fotó: Balázs Gábor, ELI ALPS


 

Melyik programok voltak a leghasznosabbak a résztvevők számára?

 

Látogatóinkat arról is megkérdeztük, hogy melyik programok tetszetten nekik a legjobban. Noelt Krausz Ferenc bejelentkezése ragadta meg leginkább. E kapcsán elmondta, hogy


„különleges és izgalmas egy magyar Nobel-díjas tudóstól hallani, hogy mivel foglalkozik, és milyen tervei vannak a jövőbeli kutatásaival. Hálás vagyok a lehetőségért, hogy ennyi új dolgot tanulhattam Prof. Dr. Krausz Ferenc előadásából.”


Noel és Eszter is nagyon élvezte az előadásokat, hiszen az előadók a középiskolások számára is érthető módon beszéltek a tudományról, és régi vágyuk is teljesült, hogy élőben hallgathatták Krausz Ferencet. Kiemelték a standokat is, hiszen a kutatóktól megismerhették az aktuális kutatásokat, fejlesztéseket és számos érdekességet is hallottak, továbbá kiderült számukra az is, milyen lehetőségek várnak rájuk az egyetemen. Mindezek mellett mindkettőjük az egyetemi mintaórából tanult a legtöbbet, amivel kapcsolatban Eszter így fogalmazott:


„Legjobban talán az egyetemi mintaóra tetszett, amiből igaz, nem sokat értettünk, de nagyon érdekesnek találtam és egyre inkább kedvet kaptam ahhoz, hogy fizikát tanuljak majd egyetemen.”


Megkérdezett fizikushallgatónk számára pedig Szabó Gábor megnyitóbeszéde adott a legtöbbet, hiszen a professzor úr kiemelte, miért érdemes fizikát tanulni Szegeden, és az érvei őt is meggyőzték arról, hogy jó helyen van az SZTE fizika szakján. Válaszában kiemelte a professzor úr e gondolatait:


„Ha tenni akarunk a Földünket érintő problémák ellen, ahhoz először meg kell értenünk a minket körül vevő világot, ez pedig csak a fizikán keresztül lehetséges.”


DSCN4807

Egyetemi mintaóra

Fotó: Molnár Dániel, SZTE


 

Miért érte meg eljönni a Fizika Napjára?

 

Végső soron arra is kíváncsiak voltunk, hogy a résztvevőink milyen pozitív tapasztalatokkal távoztak a Fizika Napjáról. Nem titkolt szándékunk volt, hogy segítsünk a középiskolásoknak eldönteni, fizika szakon szeretnék-e folytatni a tanulmányaikat. Megkérdezett résztvevőinknek sikerült is választ adni a kérdésre, hiszen a tizedikes Eszter és a tizenkettedikes Noel is biztos már abban, hogy az SZTE fizika szakjára szeretne jelentkezni. Hasonló tapasztalatokat szerzett Kristóf is, hiszen úgy fogalmazott, hogy:


„Számomra nagyon felemelő volt a nap, rengeteg tanultam arról, hogy milyen és mit is jelent fizikusnak lenni, habár nem volt bennem kétség, de ez után már biztosan tudom, hogy a fizikával szeretnék foglalkozni a jövőben, és ez lesz életem hivatása.”


A tizedikes Eszter még nem sokat tanult a fizika szerteágazó világáról az iskolában, de a részvételnek köszönhetően már sokkal nagyobb rálátása van a tudományterületre. Számára azért érte meg leginkább eljönni, mert:


„tényleg láthattam, mennyiféle, mennyi mindennel egybefonódó ágai vannak a fizika tudományának, milyen érdekes kutatások folynak és hogy ekkora tudással, elszántsággal és munkával mennyi mindent megtudhatunk még.”


Kristóf, aki már tudja, hogy a jövőben kutatóként szeretne dolgozni, nagyon hasznosnak találta a Fizika Napját, hiszen elmondta, hogy:


„többet tudtam meg az akadémiai pályáról, a fizika szakon zajló kutatásokról, és arról, milyen izgalmas nemzetközi kutatásokba lehet bekapcsolódni. Tehát mind az előadásokból, mind a standokon keresztül megértettem, milyen fantasztikus lehet kutatni.


Fizikushallgatónk pedig Krausz Ferenc e gondolatát vitte haza magával:


„Nagyon fontos, hogy élvezzük a munkánkat, mert ha a foglalkozásunk a hobbink is egyben, akkor soha nem lesz nyűg munkába járni. Milyen boldog élet is az, ha néhány nap szabadság után már vágyakozunk vissza a laborba.”


DSCN4825

Standos bemutató

Fotó: Molnár Dániel, SZTE


A rendezvényről videós riport is készült, ami IDE kattintva megtekinthető (15:18-tól).


Köszönjük minden látogatónak a részvételt, bízunk benne, hogy mindenki hasonló pozitív tapasztalatokkal tért haza! Találkozzunk az SZTE Fizikai Intézet képzésein:)


Készítette: Dr. Tóth Bettina

Nyitókép: Balázs Gábor, ELI ALPS, Krausz Ferenc előadása





Tanulmányi hírek

2024._majus_7.

2024. május 7-én (kedden) 14 órától tartjuk a helyi Tudományos Diákköri Konferencia tavaszi fordulóját a Budó Ágoston tanteremben. A fizikus diákkörön öt hallgatónk mutatja be kutatási eredményeit.

Az SZTE Fizika Doktori Iskolájába az MSc diploma megszerzése után van lehetőség jelentkezni, ahol a 2+2 éves képzés után megszerezhető a doktori (PhD) fokozat. Doktoranduszainkat szívesen fogadják hazai kutatóintézetekben, egyetemeken, de európai és tengerentúli doktori iskolákban is – közülük többen váltak sikeres kutatókká az elmúlt időkben.

Friss hírek

aeroszol2

Az SZTE Fizikai Intézet kutatói is részt vettek az SZTE és a Magyar Aeroszol Társaság által szervezett Magyar Aeroszol Konferencián. A nagy hagyományú és széles érdeklődésre számot tartó, 16. alkalommal megrendezett konferenciának a Szarvas Liget Wellness és Konferencia Hotel adott otthont április 25. és 27. között.

IMG_3348

Bozóki Zoltán professzor úr, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, illetve a Fotoakusztikus Kutatócsoport vezetője nyerte el idén a Magyar Aeroszol Társaság Zsigmondy-díját, melyet a XVI. Magyar Aeroszol Konferencián vehetett át Szarvason.

Kövess minket



instagramYouTube