Fizika az SZTE-n: tanácsok oktatóinktól, kutatóinktól

Jótanácsok oktatóinktól és kutatóinktól középiskolásoknak

Miért érdemes fizikát tanulni? Mit csinál egy fizikus? A fizika szak megfelelő választás? Biztosak vagyunk benne, hogy a fizika iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló középiskolásokban felmerülnek ezek a kérdések. Igyekszünk a felvételizőknek minél pontosabb képet adni a szakunkról, ezért kikértük oktatóink, kutatóink véleményét, miért jó választás a fizika szak!


IMG_0195


MIÉRT ÉRDEMES NAPJAINKBAN FIZIKÁT TANULNI?


Oktatóink tapasztalata szerint a fizikán keresztül meg lehet érteni a világ működését. A fizika olyan szemléletmódot fejleszt ki és olyan logikus gondolkodásmódot kölcsönöz, ami segít megoldani a mindennapi életben felmerült problémákat, segít eligazodni a minket érintő információdömpingben és alkalmazkodni a folyamatosan változó világ kihívásaihoz. Mindemellett hiányszakmák épülnek a fizikára, a mérnöki és az informatikai területeken óriási versenyelőnyt jelent a fizikai tudás, mely tudással óriási szakmai karriert lehet megvalósítani.


A fizika érdekes és szép, de kihívásokkal teli terület, ami miatt változatos is. Segít jobban megérteni a világ működését, és megtanít a logikus gondolkodásra, ami az élet minden területén hasznára válik az embernek”.

(Dr. Mitnyan Tibor)


IMG_0043


OKTATÓINKNAK, KUTATÓINKNAK MIT JELENT NAPI SZINTEN FIZIKÁVAL FOGLALKOZNI?


A kutatói élet szabadságot jelent. A kutatónak az a munkája, amit legjobban szeret végezni: új dolgokat és rejtélyeket felfedezni, problémákat megoldani, ami szellemi kihívást és élményt jelent egyben.


Azt jelenti, hogy kutatóként annyira szabad vagyok amennyire a jelen világban ez lehetséges. A saját érdeklődésemet követve dolgozhatok azon, amin akarok”.

(Dr. Fehér László)


IMG_9962


A MUNKAERŐPIAC MELY TERÜLETÉN VAN SZÜKSÉG FIZIKAI TUDÁSRA?


A legegyszerűbb válasz az, hogy bárhol. Fizikai alaptudásra az élet bármely területén szükség van, az egyetemi szintű fizikai tudás pedig elsősorban a mérnöki, matematikai és informatikai, illetve az összes természettudományos területen hasznosítható.


Véleményem szerint alapszintű fizikatudásra nemcsak a munkaerőpiac minden területén, hanem a hétköznapi életben egyaránt szükség van, hiszen az emberiség technológiai civilizációban él, amely technológia a fizika törvényszerűségei szerint működik”.

(Dr. Hack Szabolcs)


IMG_0127


MIT ÜZENNEK OKTATÓINK, KUTATÓINK A PÁLYAVÁLASZTÁS ELŐTT ÁLLÓ KÖZÉPISKOLÁSOKNAK?


Ha érdekli a világ működése, a matematika, az informatika, a mérnöki tudományok és a csillagászat, a fizika a legjobb választás, hiszen az arany középutat jelenti mind között! Ennek köszönhetően a fizika nem egy egyirányú életpálya, a fizikai tudás óriási rugalmasságot biztosít, a munkahelyek széles skáláján el lehet helyezkedni vele. Tehát bátran válasszák a fizikát, mely ugyan nem a legkönnyebb szakma, de az egyik legszebb!


Ne egyirányú életpályaként (esetleg zsákutcaként) tekintsenek a fizikára, amelynek a végén csak egy szűkebb területhez értő kutató lesz az emberből. A fizika és a csillagászat tanulása és gyakorlása óriási rugalmasságot biztosít, amelyek révén kutatóként, oktatóként vagy bármely "ipari" területen helyt tudnak állni”.

(Dr. Barna Barnabás)

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

IMG_20240613_150457

A fizika és más természettudományok iránt érdeklődő középiskolás diákokkal telt meg az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston tanterme június 13-án. A tíz középiskolából érkező tanulók és tanáraik számára a Nobel-díjjal jutalmazott Anne L’Huillier tartott előadást.

Kövess minketinstagramYouTube