Fizika az SZTE-n: tanácsok oktatóinktól, kutatóinktól

Miért érdemes fizikát tanulni? Mit csinál egy fizikus? A fizika szak megfelelő választás? Biztosak vagyunk benne, hogy a fizika iránt érdeklődő, pályaválasztás előtt álló középiskolásokban felmerülnek ezek a kérdések. Igyekszünk a felvételizőknek minél pontosabb képet adni a szakunkról, ezért kikértük oktatóink, kutatóink véleményét, miért jó választás a fizika szak!


Miért érdemes napjainkban fizikát tanulni?

Oktatóink tapasztalata szerint a fizikán keresztül meg lehet érteni a világ működését. A fizika olyan szemléletmódot fejleszt ki és olyan logikus gondolkodásmódot kölcsönöz, ami segít megoldani a mindennapi életben felmerült problémákat, segít eligazodni a minket érintő információdömpingben és alkalmazkodni a folyamatosan változó világ kihívásaihoz. Mindemellett hiányszakmák épülnek a fizikára, a mérnöki és az informatikai területeken óriási versenyelőnyt jelent a fizikai tudás, mely tudással óriási szakmai karriert lehet megvalósítani.


A fizika érdekes és szép, de kihívásokkal teli terület, ami miatt változatos is. Segít jobban megérteni a világ működését, és megtanít a logikus gondolkodásra, ami az élet minden területén hasznára válik az embernek”.

(Dr. Mitnyan Tibor)


Oktatóinknak, kutatóinknak mit jelent napi szinten a fizikával foglalkozni?

A kutatói élet szabadságot jelent. A kutatónak az a munkája, amit legjobban szeret végezni: új dolgokat és rejtélyeket felfedezni, problémákat megoldani, ami szellemi kihívást és élményt jelent egyben.


Azt jelenti, hogy kutatóként annyira szabad vagyok amennyire a jelen világban ez lehetséges. A saját érdeklődésemet követve dolgozhatok azon, amin akarok”.

(Dr. Fehér László)


IMG_9962


A munkaerőpiac mely területén van szükség a fizikai tudásra?

A legegyszerűbb válasz az, hogy bárhol. Fizikai alaptudásra az élet bármely területén szükség van, az egyetemi szintű fizikai tudás pedig elsősorban a mérnöki, matematikai és informatikai, illetve az összes természettudományos területen hasznosítható.


Véleményem szerint alapszintű fizikatudásra nemcsak a munkaerőpiac minden területén, hanem a hétköznapi életben egyaránt szükség van, hiszen az emberiség technológiai civilizációban él, amely technológia a fizika törvényszerűsége

i szerint működik”.

(Dr. Hack Szabolcs)


Mit üzennek oktatóink, kutatóink a pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak?

Ha érdekli a világ működése, a matematika, az informatika, a mérnöki tudományok és a csillagászat, a fizika a legjobb választás, hiszen az arany középutat jelenti mind között! Ennek köszönhetően a fizika nem egy egyirányú életpálya, a fizikai tudás óriási rugalmasságot biztosít, a munkahelyek széles skáláján el lehet helyezkedni vele. Tehát bátran válasszák a fizikát, mely ugyan nem a legkönnyebb szakma, de az egyik legszebb!


Ne egyirányú életpályaként (esetleg zsákutcaként) tekintsenek a fizikára, amelynek a végén csak egy szűkebb területhez értő kutató lesz az emberből. A fizika és a csillagászat tanulása és gyakorlása óriási rugalmasságot biztosít, amelyek révén kutatóként, oktatóként vagy bármely "ipari" területen helyt tudnak állni”.

(Dr. Barna Barnabás)