Miért a fizika, miért az SZTE?

Válaszd a fizikát, válaszd Szegedet!

Borito_Spal92_in_a_laboratory_physics_astronomy_laser_mechanics_backgr_5b2996a4-9137-40b1-a3f0-52b2e0d23436


HONNAN TUDOM, HOGY NEKEM VALÓ-E A FIZIKA?

Érdekel a körülötted levő világ, és megismernéd pontosabban, hogyan is működik? De bizonytalan vagy, hol kezdd, hogyan fogj neki?


Szeretnéd továbbvinni a világ felderítését, új összefüggéseket, jelenségeket felfedezni? Szeretnél alkotni, új dolgokat létrehozni?


Lenyűgöz, hogy az emberiség mit ért el mára, de látod az ennek során felhalmozott problémákat is, és szeretnél részt venni ezek megoldásában?


Szeretnéd érteni is, hogyan működnek kedvenc kütyüid, nem csak egyszerű fogyasztóként használni őket? Esetleg fejlesztenél is rajtuk valamit?


Tetszik az Agymenők/Big Bang Theory?


Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod: Tanulj fizikát az SZTE-n!


Szerintünk a legjobb kezdet, ha fizika szakra jössz: itt megtanítjuk Neked,

- hogyan működik a világ (amibe középiskolában éppen csak belepillanthattál),

- hogyan alkoss a tapasztalataidból, adataidból elméleteket és matematikai modelleket,

- hogyan oldd meg azokat, hogy meg tudd mondani, hogyan lehet újat alkotni.

Mindezeket pedig nem csak konkrétan fizikusként tudod majd alkalmazni: élettudományok, műszaki tudományok, informatika, pénzügyek, management, politika...


fizika2MIÉRT TANULJAK FIZIKÁT?

A fizika a bennünket körülvevő világ megismerésének alapja, elemi részecskéktől az Univerzumig, az elejtett kavics mozgásától az alagúteffektuson át a kvantumgravitációig. 


Nemcsak ismeretek és szabályok úgy-ahogy rendezett halmaza, hanem a legeredményesebb tudományos módszer a világ megismerésére és meghódítására. A többi természettudomány és műszaki tudomány, ezeken keresztül pedig a technikai civilizációnk is a fizikai ismereteinken alapulnak, a fizika törvényeivel összhangban, az általuk adott keretek között működnek. A jelenünket és jövőnket beárnyékoló/fenyegető lokális és globális problémák megoldása is elképzelhetetlen a fizikai ismereteink felhasználása és továbbfejlesztése nélkül.

Minél matematizáltabb egy (természet)tudomány, annál megbízhatóbb és kvantitatívabb, nagyobb a prediktív ereje / előrejelző képessége. A fizika kiemelkedően sikeres ebben, matematika nélkül elképzelhetetlen, a matematika a fizika nyelve, sok matematikai eredményt fizikai probléma megoldása kényszerített ki / inspirált. Ha szereted a matekot, a fizikán keresztül megtapasztalhatod azt is, mire képes valójában, amikor minden tudásra szükség van, amit csak megismert eddig az ember.


fizika_1


MIT CSINÁL EGY FIZIKUS TULAJDONKÉPPEN?


Rövid válasz: "A fizikusok az élet császárai!"
Kicsit hosszabban:
Fizikusok jellemzően felfedező ill. alkalmazott kutatásokat folytatnak, fejlesztéseket hoznak létre, innovációval foglalkoznak, gyakran más tudományos v. műszaki szakemberekkel együttműködésben. Új természeti törvények, jelenségek felfedezése, ill. már megismert törvényekre alapozva új módszerek, technológiák kidolgozása, új eszközök létrehozása.
Fizikusként szakmai kötelességed lehet a világ bejárása is!


fizika3KUTATÓ/TUDÓS LEGYEK VAGY MÉRNÖK?


Kármán Tódor még úgy hasonlította össze a kutatót/tudóst és a mérnököt, hogy "Scientist study the world as it is, engineers create a wold that has never been." de ez ma már egyáltalán nem különül el ilyen élesen. Sőt, egy kutatói alapozás után könnyebb mégis mérnökké, mégpedig kiváló mérnökké válni, mint fordítva.
Nézd meg saját magad: menő álláshirdetésekben műszaki v. gazdasági/pénzügyi területen gyakran találod azt a végzettségnél a nyilvánvaló szakmérnök v. modellező közgazdász mellett, hogy fizikus.


fizika4MILYEN KUTATÁSI LEHETŐSÉGEK VANNAK AZ SZTE-N?


Videónkból kiderül, hogy az SZTE Fizikai Intézetünk milyen képzési és kutatás-fejlesztési lehetőségeket kínál, és milyen elhelyezkedési lehetőségeik vannak a fizikusoknak.Már hallgatóinként is bekapcsolódhatsz kutatócsoportjaink munkájába, amik munkájáról bemutatkozó videókból is szerezhetsz információt.


MILYEN FIZIKUSNAK LENNI AZ SZTE-N?


Ide nem is érdemes írnunk semmit, inkább nézd meg imázsfilmünket, és éld át Te is az "SZTE fizikushallgatói életérzést"!


Na, szerinted milyen? ;)


További részletes információ a képzéseinkről, a diplomáinkkal való elhelyezkedési lehetőségekről a felvételi kiadványunkban olvasható!


Kövess bennünket közösségi felületeinken (Facebook, Instagram, Youtube)!


Válaszd a fizikát, válaszd Szegedet!

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

IMG_20240613_150457

A fizika és más természettudományok iránt érdeklődő középiskolás diákokkal telt meg az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston tanterme június 13-án. A tíz középiskolából érkező tanulók és tanáraik számára a Nobel-díjjal jutalmazott Anne L’Huillier tartott előadást.

Kövess minketinstagramYouTube