Fizika az SZTE-n - így látják hallgatóink

Miért az SZTE Fizika szak?

Miért a fizika?


Tudjuk, hogy a felvételiző diákoknak a szakválasztás nem egyszerű döntés. Ha már megvannak a potenciális szakok, számtalan kérdés felmerül, például: mihez fogok érteni ezzel a diplomával, milyen kompetenciákat sajátítok el, milyen területen helyezkedhetek el, melyik szakkal fogok jobban járni? Megpróbálunk egy kicsit segíteni nektek, ugyanis megkérdeztük néhány hallgatónkat, ők miért választották a fizika szakot és miért szeretnek fizikát tanulni.


1. A fizika az a tudományág, amin keresztül megérthető a világ működése

Nemcsak az oktatók, hanem a fizikushallgatók, például Kitti és János is úgy látják, hogy a fizika a világ megismerésének alapja. Nincs is ezen mit magyarázni, ha szeretnéd megérteni a világ működését, fizika szakon a helyed!


Szeretek fizikát tanulni, mert leírja és megmagyarázza az univerzum és az élet rejtelmeit. Választ ad sok problémára, és ha az ember megtalálja a saját területét, eszméletlen érdekes is tud lenni. Az én kedvenc területem a csillagászat, mert szerintem nagyon izgalmas azt kutatni, hogy például létezhet-e élet a Földön kívül.” (Kitti, fizikatanár, 4. évfolyam)


C


A fizika az, amin keresztül meg lehet érteni a világ működését, talán ez az, ami a legfontosabb. Végső soron ez vezet a technikai fejlődéshez is. Megtanít problémákat megoldani, részekre bontani, lefejteni a rétegeit, megragadni a lényeget és elhanyagolni a lényegtelent. Fizikai ismeretekkel rengeteg problémát meg lehet oldani, hétköznapi egyszerű dolgokat is lehet ésszel csinálni a segítségével, attól kezdve, hogy hogyan kell értelmesen megfogni egy kalapácsot addig, hogy hogyan érdemes az embernek a házát hőszigetelni. De a lényeg szerintem az analitikus gondolkodás.” (János, PhD hallgató)


Olvass utána bővebben, mit jelent a világ megértése a fizikán keresztül!


2. A fizika egy olyan gondolkodásmódot ad, amin keresztül másképp látod a világot

Ahogy János véleményéből is kiderül, a fizika tanulásán keresztül elsajátíthatod az analitikus gondolkodásmódot. Az analitikus gondolkodás egy olyan személyes kompetencia, ami nagyon keresett a munkaerőpiacon, számos területen! Balázs is kiemelte ennek fontosságát, ő úgy fogalmazott, hogy:

A matematikát már gimnáziumban is szerettem, de úgy gondoltam, hogy az önmagában túl száraz, ezért választottam a fizikát. Ezen kívül a fizika foglalkozik a körülöttünk történő jelenségek leírásával is. Tanulmányaim során a fizika mellett a programozással is megismerkedtem, és rájöttem arra, hogy a számítógép nyelvén sokkal könnyebben megértetem magam. A fizikaképzés számomra egy olyan gondolkodásmódot és matematikai eszköztárat biztosított, aminek nagy hasznát fogom majd venni később az IT szektorban. I Phsyx!” (Balázs, fizikus MSc, 2. évfolyam)


Energotest


3. A fizikán keresztül olyan kérdésekre kapsz választ, amikre nem is gondoltál

A fizikának elképesztően sok területe van, így olyan kérdésekre kapsz választ és olyan dolgokba kapsz betekintést, olyan mélységekben, amikre nem is számítottál! Pont emiatt szeret fizikát tanulni Erika és Gergely is:


Eredendően a világ megértése nyűgözött le a fizikán keresztül. Olyan kérdésekre kaptam választ, amiket azelőtt fel sem tettem magamban, például, hogy miért tudnak a műholdak keringeni a Föld körül.” (Erika, fizika BSc 2. évfolyam)


Azt szeretem a legjobban a fizikatanulásban, hogy még ennyi év tanulás után is mindig meg tud lepni. Még sokszor olyan témákban is vannak "hát ezt nem is gondoltam" pillanataim, amikről azt hiszem, hogy nagyon jól ismertem már.” (Gergely, fizikatanár, 6. évfolyam)


Nézd meg, hogy milyen tantárgyakat fogsz nálunk tanulni, ha a fizika BSc vagy az osztatlan fizikatanár szakot választod!


4. A fizikai tudásra a munkaerő-piacon széles körben szükség van

El sem tudod képzelni, hogy mennyire különböző helyekre keresnek fizikusokat! A fizikusok számára széles elhelyezkedési lehetőségek vannak egyetemeken és kutatóintézetekben, de számos mérnöki és programozói álláshirdetésben várják el a fizikus diplomát, sőt, még a bankszektorban is elhelyezkedhetnek, legtöbbször kockázatelemzőként! A fizika adta széles lehetőségeket például Péter és János is felismerte:


Az is egy jó dolog, hogy nem igazán kell aggódni, hogy az ember fizikusként munkanélküli lesz, egyre kevesebb a fizikus, de igény még mindig van rájuk. Mivel egy fizikusnak alapvetően több területről is vannak ismeretei, meg folyamatosan intenzíven tanul, így más területekre is könnyebben bele tud tanulni.” (János, PhD hallgató)


Utólag arra is rájön az ember, hogy ezzel a diplomával nemcsak fizikatanárnak, vagy az ELI-be kerülhet az ember, meglepően sok helyen el lehet vele helyezkedni. A logikus gondolkodás elsajátítása sokkal többet ér, mint minden egyes programozási nyelv ismerete (az utólag, önállóan is sokkal könnyebben tanulható), a képfeldolgozásnak is rengeteg ipari alkalmazása van, valamint gyakorlatilag minden nagyobb nevű itthon is jelen lévő cég alkalmaz fizikusokat.” (Péter, PhD hallgató)


ELI_ALPS

Az ELI-ALPS épülete


Szegeden belül is számos intézmény foglalkoztat fizikusokat. Balázs szak- és egyetemválasztásában közrejátszott az ELI-ALPS Lézerkutató Intézet jelenléte, ami még külön gyakornoki programmal is rendelkezik, de ezen kívül például a SemiLab és a Hobre Laser Technology is várja fizikus hallgatóinkat sok más kisebb vállalat mellett.


Mivel a környéken lakom, ezért elég hamar az SZTE-re esett a választásom! Ezen kívül az ELI is itt épül, ami szintén arra ösztönzött, hogy az itteni fizika szakon folytassam tanulmányaimat.” (Balázs, fizikus MSc, 2. évfolyam)Nézd meg azt is, hogy milyen területeken helyezkedtek el volt hallgatóink!


Miért az SZTE?


Ha már megvan a kiválasztott szak, a következő nehéz kérdés, melyik egyetemen is jelöld meg azt első helyen. A fizikaoktatás az ország több egyetemén is kiváló, de az SZTE-en olyan kellemes és barátságos a légkör, ami miatt biztos nem bánod meg, ha az SZTE mellett döntesz! Nézzük meg, hallgatóink miért választották az SZTE-t, és miért szeretnek itt fizikát tanulni.


1. Az SZTE kiváló körülményeket biztosít a tanuláshoz

Kellemes légkör, modern infrastruktúra, segítőkész oktatók: az SZTE olyan körülményeket biztosít a hallgatók számára, ahol élmény a tanulás! Így érzi Kitti is, ő úgy fogalmazott, hogy:


Az ország másik feléből a Balaton mellől költöztem át Szegedre. A város és az egyetemi élet azonnal meggyőzött arról, hogy itt kell tanulnom, ezért más egyetemet nem is jelöltem meg. Nagyon sok érdekes dolgot lehet hallani egyes órákon, sok érdekes szabadon választható kurzus és labor elvégzésével gyarapíthatjuk hallgatóként tudásunkat. Az egyetemi épületek is hangulatosak, és sok hallgatóbarát oktatóval volt szerencsém az eddigiekben találkozni. Ha nyugodtan szeretnék tanulni, akkor arra is megvan a tökéletes (sőt annál is több) helyszín, amely nem más, mint a TIK. Mindenféle szakirodalom megtalálható, a közeg motiváló, és persze maga az épület is a maga modern szépségével abszolút hallgatóbarát.” (Kitti, fizikatanár, 4. évfolyam)


DSC_1610

A fizikusok főhadiszállása, a Béke épület


2. Barátságos és családias egyetemi közösség, aktív hallgatói élet

Hallgatóink nagyon lelkesek voltak, mikor az SZTE-s életükről írtak, többen is hasonlóképpen fogalmaztak, mint Gergely. Az SZTE-n tanuló fizikushallgatók száma jól kezelhető, így kiváló csapat kovácsolódott össze nemcsak évfolyamokon belül, de az évfolyamok között is. Ha szeretnél egy aktív, együtt tanuló és együtt szórakozó egyetemi közösség része lenni, illetve életre szóló barátságokat kötni, az SZTE-n a helyed!


Nagyon örülök, hogy az SZTE-t választottam. Már az elején is érződött, hogy barátságos közeg fogad minket. A kisebb évfolyamok miatt mindenki ismer mindenkit, még sokszor a tanárok is név szerint ismernek minket. Így több tanártól is nagyobb figyelmet kaptunk személyenként is. Persze teljesíteni mindig kellett, de egy-egy kedves szó, odafigyelés az oktatóktól ezt sokszor megkönnyítette. Tanárszakon hamar egymásra találtunk a szaktársakkal, akikkel egymást segítjük azóta is. Talán ez volt a legmeghatározóbb az egészben, szívesen jöttünk be találkozni, együtt tanulni, így egy-egy nehéz napban is mindig megvoltak azok a jó pillanatok, amik továbbvittek minket. A szegedi fizikus közösség nagyon összetartó, rengeteg programot szerveznek minden félévben. Így könnyű megismerkedni a többi évfolyammal is, és ez a tanulásban is nagyon hasznos, nagyon sok segítséget kaptunk a felsőévesektől mindig. Több baráti kapcsolatomat is ezeknek az összejöveteleknek köszönhetem.” (Gergely, fizikatanár, 6. évfolyam)


72475329_10157199917573347_5120784701228843008_n85093424_10157555695333347_5588023219719241728_n

Életképek a hallgatói életből


Olvass bővebben a hallgatói életről!


3. Kiváló, nemzetközlieg is elismert, segítőkész és közvetlen oktatók

A barátságos és a családias egyetemi közeget nemcsak a hallgatók teremtik meg, az oktatóknak is nagy szerepük van benne. Oktatóink személyesen ismerik a hallgatókat, a hallgatók bátran fordulhatnak hozzájuk, ha segítségre van szükségük akár egy vizsgára való felkészülésben, akár ha egy világmegváltó felfedezés előtt állnak! Erika is hasonlókat tapasztal, szerinte:


Nagyon barátságos és családias légkör uralkodik. Az oktatók többsége szívesen nyújt segítő kezet bárkinek, bármiben, ők is minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy korrekt körülmények között ruházzanak fel minket a továbbiakban szükséges tudással. Emellett pedig különleges lehetőségek is akadnak bőven, hogy önmagunkat is fejlesszük, felfedezzük, miben vagyunk a legjobbak.” (Erika, fizika BSc 2. évfolyam)


DSCN1006624273838_10155521076578347_1495226127625214582_o

Hallgatók és oktatók


Ismerkedj meg oktatóinkkal!


4. Bekapcsolódási lehetőségek az egyetemen folyó kutatásokba

Intézetünkben számos kutatási projekt folyik több területen (csillagászat, fotoakusztika, stb…), melyekbe a hallgatóknak is van lehetőségük bekapcsolódni a szakdolgozatuk, TDK dolgozatuk készítése kapcsán, de akár részmunkaidős foglalkoztatásra is van lehetőség.


Ha az ember kíváncsi, és meg szeretné érteni a dolgok működését, muszáj fizikát tanulnia. Középiskolásként azt hittem, az ottani módszerekkel elegendő mélységekben meg lehet ezt tenni, az egyetemi kurzusok során vált világossá, hogy mindig lehet mélyebbre menni (és aki kíváncsi, annak igénye is van rá). Az alapozó kurzusokkal relatívan jól rá lehet látni az egyes területekre, ami után el lehet dönteni, mi tetszik a legjobban, és azzal foglalkozni a továbbiakban

Részemről már kezdéskor egyértelmű volt, hogy lézerekkel szeretnék foglalkozni.”

(Péter, PhD hallgató)


IMG_20220930_204154

Hallgatók labormunka közben


Ismerd meg főbb kutatási területeinket!


Miért Szeged?


A felvételi előtt álló diákoknak nemcsak a szakválasztást kell jól átgondolni, nemcsak annak kell utánanéznie, hogy milyen színvonalú az egyetemi oktatás, hanem azt is mérlegelni kell, melyik várost válassza. A város is kulcsfontosságú, hiszen ott fogsz élni legalább 3-6 évet, így olyan helyet kell választani, ami megfelelő és kellemes életkörülményeket biztosít. Szeged pont ilyen város! Szeged az egyik leginkább hallgatóbarát város Magyarországon! Hogy miért is?


1. Otthonos, barátságos és élhető környezet

Szeged a Napfény városa, az egyik legszebb hazai településként tartják számon, kedves kis parkjainak és tereinek, csodás épületeinek és a Tisza folyónak köszönhetően. Szeged nem túl nagy, és nem is túl kicsi, nem is zsúfolt, így kellemes életkörülményeket biztosít a lakói számára.


DSC01447r

A Tisza


2. Kedvező közlekedési feltételek

Szeged könnyen megközelíthető, például Budapestről vonattal és közúton egyaránt. A városon belül is kiváló a tömegközlekedés, a kerékpárút-hálózat jól kiépített és gyalogosan sincsenek leküzdhetetlen távolságok! Az egyetemi épületek közel helyezkednek el egymáshoz, így alig pár perces sétával elérhetsz egyik órádról a másikra.


3. Számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőség

Szegeden mindenféle kikapcsolódási és szórakozási lehetőség rendelkezésre áll, amire egy egyetemistának szüksége lehet. Kávézók, pubok, menzák, éttermek, bulihelyek, színház, mozi, könyvtár, szabadulószoba, lézerharc, evezés a Tiszán, különböző sportpályák, fürdők, fesztiválok minden évszakban és még sorolhatnánk…


73342839_10157199917553347_2579278554470547456_n

Fizikus hallgatók közösségi programja4. Kedvező megélhetési feltételek

Köztudott, hogy egyetemistának lenni nem olcsó mulatság. Albérletet vagy kollégiumi díjat kell fizetni, gondoskodni kell a saját étkezésedről, de azért szórakozásra is kellene pénz. Szegeden hallgatói pénztárcához mértek a megélhetés és a szolgáltatások költségei, így anyagi szempontból is Szeged kiváló választás!


Hallgatóink nem tudtak egy szempontot kiemelni, hogy miért szeretik Szegedet, mindannyian többet is megemlítettek. Például Péter, Erika és Gergely a következők miatt szeretnek Szegeden élni:


Szerintem Szeged legjobb tulajdonsága, hogy elég nagy ahhoz, hogy szinte minden legyen, ami egy egyetemistának kell (kocsma, bulihelyek, kulturáltabb szórakozások - színház, mozi,...), de nem annyira nagy, hogy egy zsúfolt Pest legyen, ahol fürtökben lógnak le az emberek a 4-6-osról...

Mindenki szinte azonnal megtalálja maga törzshelyét (…), valamint kifejezetten jók a sportolási lehetőségek is. A hab a tortára a Tisza, a fürdők, és a mindenféle fesztiválok (fiataloknak kifejezetten a SZIN-nel az élen). A tömegközlekedés is elég jó, így nem kell aggódni, hova kerül városon belül az ember, biciklivel pedig minden is megközelíthető kb. 20 perc alatt”. (Péter, PhD hallgató)


Az egyik volt tanárom tanult itt Szegeden és ő ajánlotta az egyetemet. Szeged nagy város, de mégse annyira, mint mondjuk a főváros. Megélhetés szempontjából is előnyösebb, mint Pest. A belvárosban szinte minden megközelíthető gyalog is, az egyetemi épületek is közel vannak egymáshoz, így könnyű átérni egyik óráról a másikra.” (Erika, fizika BSc 2. évfolyam)


Szeged számomra ideális egyetemi város. Nem túl zsúfolt, nincsenek túl nagy távolságok, de mégis mindenki meg tudja találni az érdeklődésének megfelelő programokat. Az évek alatt nagyon megszerettem itt élni, van egy külön hangulata a városnak. Sokszor egy nehéz nap után is kimondottan jól esik sétálni kicsit a városban, már attól jobban érzem magam. (Gergely, fizikatanár, 6. évfolyam)


DSC01412

Szegedi hangulat


Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

IMG_20240613_150457

A fizika és más természettudományok iránt érdeklődő középiskolás diákokkal telt meg az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston tanterme június 13-án. A tíz középiskolából érkező tanulók és tanáraik számára a Nobel-díjjal jutalmazott Anne L’Huillier tartott előadást.

Kövess minketinstagramYouTube