Fizikusok a munkaerőpiacon

Mit dolgozhat egy fizikus?

IMG_0195


A Diplomás Pályakövetési rendszer felmérése szerint a természettudományi diplomával rendelkezők közül a fizikusok keresnek a második legjobban, ráadásul álláskeresési idejük rövid, elhelyezkedési arányuk pedig magas.


De milyen munkakörökbe keresnek fizikusokat? Mindenkiben felmerül a kérdés, aki az egyetemi fizika szak iránt érdeklődik, de akár a végzés előtt álló fizikus hallgatók is elgondolkodhatnak ezen. Igyekszünk segíteni nektek, hogy tájékozottak legyetek e kérdésben.

Megkértünk több, az SZTE-n végzett fizikust, hogy meséljenek a karrierútjukról, fizikusként végzett munkakörükről, ami mellett üzenetet is fogalmaztak meg a fiatal fizikusjelöltek számára:

Milyen munkakörökben dolgoz(hat)nak fizikusok?

Megkérdeztük oktató és kutató munkatársainkat, hogy szerintük milyen területen lehet szükség a munkaerőpiacon a fizikai tudásra. Egyik kollégánk szerint:


„Főként műszaki, mérnöki és orvosi területeken, valamint a csillagászatban, de fizikusként gyakorlatilag bármely természettudománnyal, informatikával vagy matematikával kapcsolatos területeken is könnyedén el lehet helyezkedni”. (Dr. Mitnyan Tibor)


Mi is hasonlókat tapasztaltunk, mikor több alkalommal szétnéztünk a legnagyobb hazai álláskereső portálon, keresőmotorokon és általunk ismert ipari cégek honlapjain, hogy lássuk: milyen munkakörökben keresnek éppen fizikusokat? Az eredmények a következők:


IMG_0237


Ipar: elemző-, teszt-, tervező-, fejlesztőmérnök


Gondoltad volna, hogy számos mérnöki pozícióra nemcsak mérnöki diplomával rendelkezők jelentkezhetnek, hanem fizikusok is? A paletta rendkívül színes, a nyitott pozíciót hirdető cég profiljától függően például nukleáris létesítmények biztonsági elemzésére, elektronikai termékek tesztelésére, algoritmusok tesztelésére, új mérőeszközök kifejlesztésére, autóipari berendezések tervezésére egyaránt keresnek fizikusokat a gépészmérnökök, villamosmérnökök, mechatronikai mérnökök mellett.Bankszektor: kockázatelemző, pénzügyi elemző-modellező


A fizikusok egyetemi tanulmányaik alatt magasszintű matematikai ismereteket és elemzőképességet sajátítanak el. Erre a tudásra pedig nagy szükség van a bankszektorban. E területen tevékenykedő fizikusok például hitelezési kockázati modelleket készítenek, algoritmusokat fejlesztenek.


IMG_0020


IT: programozó, szoftverfejlesztő


Számos IT álláshirdetésben a programozó és szoftverfejlesztő állásokra fizikusok jelentkezését is várják. Azonban ezeknél az állásoknál valamely programozási nyelv ismerete alapelvárás! A programozási alapismeretekkel a fizika szakon is megismerkedhetsz.Tudomány: kutató


Fizikusokra kutatóintézetekben és az egyetemeken is nagy szükség van, például nálunk, a Fizikai Intézetben is sok fizikus helyezkedik el a diplomája megszerzése után, sőt, többen már egyetemi tanulmányaik alatt állásajánlatot kaptak. A fizikusok kutatói lehetőségei rendkívül sokszínűek: a csillagászat és űrkutatás, a lézerek, a nukleáris energia kutatása, mérőműszerek fejlesztése, a biofizika területén egyaránt szükség van a fizikus kutatókra.


IMG_0127


A fizikusok munkaerőpiaci lehetőségeiről a félvezetők gyártásával foglalkozó partnercégünk, a Semilab Zrt. munkatársaival is beszélgettünk egy korábbi interjúnkban. Szerintük is nagyon szélesek a fizikusok elhelyezkedési lehetőségei:


„A jelenlegi trendek alapján a félvezetőipari óriások térnyerése és az IT-szektor vitathatatlan jelentősége miatt kulcsfontosságú a fizikusképzés és kulcsfontosságúak a frissen végzett fizikusok. Változatos feladatok és karrierutak előtt állnak, hosszútávú perspektívát kínáló, innovatív cégek sora igyekszik ezt demonstrálni”. (Dr. Dorogi Márta, Semilab Zrt.)Azt fontos tudni, hogy a munkaadók – az interjú és az álláshirdetések alapján – nemcsak a szakmai tudást, hanem bizonyos személyes kompetenciákat és készségeket egyaránt keresnek a jelöltekben. Az álláshirdetések alapján elvárt az analitikus készség és logikus gondolkodás – amit az egyetemen megtanítunk hallgatóinknak – a jó kommunikációs képesség, a precizitás, a tanulásra való igény és hajlandóság, a jelöltnek képesnek kell lenni önállóan és csapatban is dolgozni, valamint a legalább középfokú angol nyelvtudás és a digitális kompetenciák nélkülözhetetlenek.


IMG_0319


Mind oktatóink, mind a Semilab munkatársai is fogalmaztak meg konkrét üzeneteket a pályaválasztás előtt álló középiskolás diákoknak, amelyekben a fizikusok munkaerőpiaci lehetőségeire is kitértek:


„Fizikusnak lenni néha nagyon nehéz, de ez ne befolyásoljon senkit, a fizika bőven tartogat meglepetéseket, boldog pillanatokat és nem utolsó sorban karriert! (…) Ami a munkaerőpiacot illeti, nem fogtok csalódni, ha Magyarországon folytatjátok a tanulmányaitokat, közel a lakóhelyetekhez (legalább BSc-szinten) és a jövendőbeli fizetésekkel kapcsolatban sem kell aggódnotok!” (Mészáros Gergő, Semliab Zrt.)„Ha érdekli őket a fizika vagy a csillagászat, szeretik a matematikát és az informatikát, de bizonytalanok benne, hogy milyen szakmában szeretnének elhelyezkedni, akkor a fizikus képzés egy remek arany középút, amit ugródeszkának használhatnak a későbbiek során gyakorlatilag bármely szakma irányába.” (Dr. Mitnyan Tibor, egyetemi oktató)


fizika2


Kinek a motivációja lenne hitelesebb, mint azoké, akik nap mint nap fizikusokkal dolgoznak együtt, és fizikával foglalkoznak? :)

Tanulmányi hírek

Fizikus_mernoki

Új szakkal bővítjük képzési kínálatunkat: 2024. szeptemberétől fizikus-mérnöki alapszakon is tanulhatnak az SZTE Fizikai Intézethez jelentkező hallgatók.

honlap_kep_1

Érdekel a körülötted lévő világ, és megismernéd pontosabban hogyan is működik? Szeretnél az ország egyik legjobb egyetemén egy gyönyörű városban tanulni? Ha a válaszod igen, legyél Te is fizikus- vagy fizikus-mérnök hallgató az SZTE-n!

Friss hírek

IMG_20240613_150457

A fizika és más természettudományok iránt érdeklődő középiskolás diákokkal telt meg az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston tanterme június 13-án. A tíz középiskolából érkező tanulók és tanáraik számára a Nobel-díjjal jutalmazott Anne L’Huillier tartott előadást.

Kövess minketinstagramYouTube